Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/05/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με τους εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τον Π.Τριγάζη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κκ. Μαν. Γλέζο, Ευ. Μαχαίρα, Στ. Ζαμάνο και Χρ. Τσιπλώνη.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μ. Γλέζος δήλωσε:

«Εμείς για άλλη μια φορά επισκεφθήκαμε τον ΣΥΝ, που ως τώρα μας έχει βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο έχει μεγάλη εμβέλεια, γεωγραφική αλλά και ιδεολογική και πολιτική, και διεκδικεί αυτά που πρέπει και που οφείλει να δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Το πρώτο, είναι αυτό που επιδίκασαν οι σύμμαχοι το 1945, δηλ. επτάμισι δις. εκατό εκατομμύρια δολάρια για τις ζημιές που προξένησε στο ελληνικό Δημόσιο η Γερμανία, δηλαδή οι Ναζί στην Κατοχή.

Το δεύτερο, είναι το μοναδικό αναγκαστικό δάνειο που η Γερμανία υποχρέωσε την Ελλάδα να συνάψει στη διάρκεια της Κατοχής, με το οποίο η χώρα μας αγόρασε αγαθά και τα έστειλε στη Γερμανία. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε, και είναι καταγραμμένο ότι με το τέλος του πολέμου η χώρα μας θα ζητήσει εξόφληση. Εμείς έχουμε επίσης στοιχεία -και δεν το κρύβουμε- ότι η Γερμανική Τράπεζα που, μαζί με την Εθνική Τράπεζα έκαναν την σύμβαση, κάθε χρόνο καταγράφει αυτό το χρέος της προς την Ελλάδα.

Το τρίτο είναι οι αρχαιολογικοί θησαυροί.

Σ΄ αυτά τα τρία, εμείς, ως Εθνικό Συμβούλιο, είμαστε ανυποχώρητοι. Είναι εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος του ελληνικού λαού και σε καμιά περίπτωση δεν παραγράφονται. Θα τα ζητούμε αιωνίως και μέχρι τέλους.»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας μιλάει η ιστορία και μιλάει η δικαιοσύνη.

Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματά τους και θα πάρουμε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ειδικότερα θα προωθήσουμε την ιδέα που έχει εκφράσει και ο βουλευτής μας, ο Γ. Δραγασάκης, δηλαδή στον επόμενο Προϋπολογισμό να εγγραφούν τα έσοδα που έχει να λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από την απόδοση του κατοχικού δανείου το οποίο οφείλει ακόμη η Γερμανία.

Δεύτερη συγκεκριμένη πρωτοβουλία την οποία θα πάρουμε είναι για την επιστροφή των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί, η οποία έχει μια ισχυρότατη νομική βάση, διότι μην ξεχνάτε ότι πριν από λίγες βδομάδες, δικαστήρια αυστριακά επιδίκασαν σε μια Εβραία, σήμερα πολίτη των ΗΠΑ, να πάρει πίσω μια τεράστια συλλογή ζωγραφικών έργων από αυστριακό Μουσείο, η οποία είχε κλαπεί από τους ναζί, από τον πατέρα της ο οποίος ήταν συλλέκτης.

Έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, φτάνει, ανάμεσα στα άλλα, τα δύο κυβερνητικά κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, να βγουν από την σιωπή τους, να βγουν από την αδράνειά τους και να ακούσουν την φωνή της ιστορίας, που μας φέρνει με έναν πολύ ενωτικό τρόπο το Προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου για την Επιστροφή των Οφειλών της Γερμανίας.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου