Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2009

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΝ για την Κοινή Εταιρεία ΔΕΗ και Χαλυβουργική

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΗ για σύσταση κοινής εταιρείας Χαλυβουργικής-ΔΕΗ  για την κατασκευή και εκμετάλλευση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 880 MW, η επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΝ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Ο Ενεργειακός Τομέας είναι κρίσιμος και επομένως τα παιγνίδια που παίχτηκαν τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας στον Χρηματοπιστωτικό τομέα,   όπου η ασυδοσία των ιδιωτών οδήγησε σε αυτή την ανεπανάληπτη σημερινή οικονομική κρίση, δεν πρέπει να επαναληφθούν και στον ενεργειακό τομέα

Με βάση την παραπάνω  αντίληψη μας,  είμαστε εντελώς αντίθετοι σε σχήματα που παραδίδουν πλήρως τον ουσιαστικό έλεγχο των κοινωφελών επιχειρήσεων ενέργειας  σε ιδιώτες. Για το λόγο αυτό είμαστε  ριζικά  αντίθετοι και  στη συγκεκριμένη επιχειρηματική σύμπραξη.

Μία δεύτερη πολύ σημαντική ένσταση αφορά το γεγονός ότι η προαναφερθείσα σύμπραξη θα υλοποιήσει μια πολύ μεγάλη επένδυση σε μία περιοχή που είναι ήδη πολύ κορεσμένη, την Ελευσίνα.  Δεν είναι δυνατό σε μία περιοχή τόσο βεβαρυμμένη περιβαλλοντικά να προωθούνται τέτοιες μεγάλες επενδύσεις που θα επιβαρύνουν παραπέρα το περιβάλλον. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να αγνοεί τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής .

Προτείνουμε, όπως η κυβέρνηση εξετάσει σοβαρά και υπεύθυνα όλες τις σχετικές πτυχές του ζητήματος (κοινωνικές, περιβαλλοντικές, ενεργειακές) και όχι μόνο τις οικονομικές, ώστε οι οριστικές αποφάσεις για τις  νέες μονάδες να έχουν  το μέγιστο κοινωνικοοικονομικό όφελος για τη χώρα με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Επιτροπή Ενέργειας