Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2009

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»

«Ο ΣΥΝ  σε κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΟΑ και του ομίλου της είναι κάθετα και κατηγορηματικά αντίθετος. Οι πρόσφατες και παλιότερες αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης πιστοποιούν ότι η Δημόσια ΟΑ ουδέποτε υπήρχε ζημιογόνα, αντίθετα, χρόνια τώρα,  μεθοδευμένα λεηλατήθηκε και απαξιώθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του δικομματισμού.  Εμμένουμε στις προτάσεις μας για την ουσιαστική ανασυγκρότηση ενός Δημόσιου, σύγχρονου και ασφαλή Εθνικό Αερομεταφορέα».

Έχει εξελιχθεί σε  φαρσοκωμωδία η διαδικασία -εξπρές ιδιωτικοποίησης -ρευστοποίησης της ΟΑ και του ομίλου της. Αφού ο άγονος διαγωνισμός συνοδευμένος με πομπώδες εκφράσεις στο ξεκίνημα της διαδικασίας, περί μεγάλων αεροπορικών εταιρών (Qatar Airways, Kuwait Airways, κ.λ.π.) αποδειχθήκαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. 

Λίγα 24ωρα πριν η ελληνική δικαιοσύνη εκδίκασε προς όφελος των Ολυμπιακών Αερογραμμών άλλα 300 εκ ευρώ για οφειλές του Δημοσίου προς την ΟΑ σύμφωνα με ρήτρα πώλησης της ΟΑ από το 1956 (επί ιδιοκτησίας Ωνάση, προγενέστερα της ίδρυσης της ΕΟΚ).

Συσωρευτικά σχεδόν 900 εκ ευρώ έχουν ήδη εκδικαστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια προς την «δήθεν ζημιογόνα ΟΑ», όπου σύμφωνα με την πρακτική αλλά και τα λεγόμενα της ηγεσίας της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας της ΠΑΣΟΚ «οι Έλληνες φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν για την λειτουργία της». Όλα αυτά σήμερα διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Ο ΣΥΝ εδώ και χρόνια έχει ζητήσει να τεκμηριωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς την ΟΑ. Ένα τμήμα των χρεών αυτών ήδη έχουν εκδικαστεί.  Η προικοδότηση των ενδιαφερομένων κοινοπραξιών και επιχειρηματικών σχημάτων  γίνεται σήμερα με απόλυτη δικομματική συναίνεση, τόσο κυνικά και ωμά, από τις χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όπου έμπρακτα πια, συγκλίνει με την νέο-φιλελεύθερη ατζέντα της κυβέρνησης.  Αυτό δυστυχώς είναι οφθαλμοφανές.

Η πολιτική στην υπηρεσία των ορέξεων της αγοράς σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση για τη χώρα μας  αποτελεί δείγμα υποταγής της ανεξαρτησίας της πολιτικής έναντι ισχυρών «σωτήρων –ευεργετών»,  εκπρόσωποι ισχυρών πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων που μπαινοβγαίνουν στα γραφεία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και του Υπουργείων ως «έμπιστοι συνεργάτες τους».  Οι εργαζόμενοι στην ΟΑ, συμβασιούχοι και μόνιμοι, οι χρήστες, οι επιβάτες, ο τουρισμός, η περιφερειακή συνοχή της χώρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εάν η σημερινή δικομματική συναίνεση οδηγήσει στην εξαφάνιση της δημόσιας ΟΑ. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε να αποτραπεί ένα ακόμα εθνικό έγκλημα σε βάρος μιας άλλης ΔΕΚΟ, στρατηγικής σημασίας για τη δημόσια οικονομία της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου