Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2009

Υπεύθυνες οι ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου για τη διαβούλευση και τις ομαδικές απολύσεις στην περίπτωση του εργοστασίου της Siemens στην Θεσσαλονίκη - Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δ.Παπαδημούλη

Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ορθή εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων για τη διαβούλευση και τις ομαδικές απολύσεις και στην περίπτωση του κλεισίματος του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα, αρμόδιου για την απασχόληση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του καταγγέλλει τόσο το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη όσο και το γενικότερο σχέδιο μείωσης του προσωπικού της εταιρείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζητά από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στην Siemens τόσο σε κοινοτικό επίπεδο όσο και συγκεκριμένα για την μονάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο Επίτροπος στην απάντησή του, τονίζει ότι: «ότι ορισμένες οδηγίες της ΕΕ, ειδικότερα οι οδηγίες 98/59/ΕΚ (ομαδικές απολύσεις), 94/45/ΕΚ (ευρωπαϊκές επιτροπές επιχειρήσεων) και 2002/14/ΕΚ (ενημέρωση και διαβούλευση των εργαζομένων) μπορούν να είναι εφαρμοστέες σε μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσο, επαφίεται στις αρμόδιες εθνικές αρχές, και ιδίως στα δικαστήρια, να μεριμνήσουν ώστε οι εθνικοί κανόνες που μεταφέρουν τις ανωτέρω οδηγίες να εφαρμόζονται ορθά και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες κάθε περίπτωσης και να εξασφαλίζουν ότι εκπληρώνονται οι υποχρέωσεις κάθε εταιρείας σχετικά.

Ο Επίτροπος Σπίντλα, για το ζήτημα του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι: «Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με τη συμμόρφωση με την οδηγία 2002/14/ΕΚ όσον αφορά την ενημέρωση και τη διαβούλευση πριν από την απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα μετέφερε την εν λόγω οδηγία με το Προεδρικό Διάταγμα αριθ. 240/2006. Επαφίεται στις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι εφαρμόζεται ορθά και αποτελεσματικά στην περίπτωση αυτή.»

Για το γενικότερο πρόβλημα της μείωσης των θέσεων εργασίας στον όμιλο Siemens ο Επίτροπος αναφέρει ότι: «Στην απάντησή του στην επιστολή της 22ας Ιουλίου 2008 της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, το αρμόδιο μέλος της Επιτροπής για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ισότητα ευκαιριών εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Siemens για τους εργαζομένους που πλήττονται και για τις οικογένειές τους καθώς και για την ευρύτερη κοινότητα και την οικονομία γενικότερα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε το κερδοφόρο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη να κλείσει διευκολύνοντας με την πολύτιμη αδράνειά της τα σχέδια της εργοδοσίας. 151 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί και οι υπόλοιποι 72 αναμένεται ότι θα απολυθούν εντός του 2009 προσθέτοντας και τη Siemens στον μακρύ κατάλογο των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας που έβαλαν λουκέτο αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες άνεργους. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αφήσει τις γενικόλογες υποσχέσεις και να υλοποιήσει ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των ανέργων της Siemens με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση».

To Γραφείο Τύπου