Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ Α.ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Πηνελ. Γαβρά)

-    Είμαστε την επομένη του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ….. Ξεκαθάρισε το θέμα συνεργασιών τελικά;

Νομίζω ότι είναι σαφές στον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες συζητιούνται. Το θεωρούμε δύναμή μας. Δεν θεωρούμε ότι είναι αρνητικό. Ούτε ότι θα έπρεπε τα κόμματα να είναι μια φωνή. Μ΄ αυτή την έννοια, τα συνέδριά μας έχουν πάντοτε αυτόν τον χαρακτήρα.

Αυτό που βγαίνει για το κόμμα τη Δευτέρα πρωί από το διαρκές συνέδριο είναι δυο πάρα πολύ σοβαρά και θετικά βήματα σε ένα πολύ έντονο πολιτικό σκηνικό στο οποίο φιλοδοξούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο.

Το ένα είναι η έγκριση, με συντριπτική πλειοψηφία, της προγραμματικής μας επεξεργασίας, η οποία βεβαίως θα συνεχιστεί. Θα την καταθέσουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει τη δική του δουλειά….

-    Με 81,5% αν δεν κάνω λάθος πέρασε…

Ναι.. Και όσοι δεν το ψήφισαν, ψήφισαν λευκό. Δηλαδή δεν υπήρχε καμιά αρνητική ψήφος. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σοβαρό βήμα -όχι γιατί δεν είχαμε πρόγραμμα όπως λένε διάφοροι αφού σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου έχουμε καταθέσει προτάσεις- αλλά επιχειρήσαμε στην προγραμματική μας επεξεργασία να αναδείξουμε την κόκκινη γραμμή που ενώνει τις επιμέρους θέσεις μας και συνιστά ένα ανταγωνιστικό σχέδιο για τον τόπο. Θέλουμε να αναδείξουμε δηλαδή ότι υπάρχει μια ανταγωνιστική πορεία που μπορεί να έχει ο τόπος απ΄ αυτήν που ακολουθείται μέχρι σήμερα και τον έχει φέρει εδώ που τον έχει φέρει.

Το δεύτερο θετικό βήμα που έκανε το κόμμα μας μέσα από το διαρκές συνέδριο είναι ότι αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές με την πολιτική μας συμμαχία που έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό είναι επίσης ένα θετικό βήμα, γιατί βαθαίνει την πολιτική μας συμμαχία. Θυμίζω ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν είχαμε κατέβει όλοι μαζί. Πράγμα που σημαίνει ότι αποκτά στιβαρά πόδια αυτή η προσπάθεια, η οποία, κατά τη γνώμη μας, απηχεί και σε μια δυναμική που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Μ΄ αυτή την έννοια, παρ΄όλες τις διαφορετικές απόψεις, μετά το συνέδριο το κόμμα μας βγαίνει ακόμα πιο δυνατό και, επιτρέψτε μου να πω, και ενωμένο, γιατί, ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν, όλοι και όλες θεωρούμε ότι και τα δύο αυτά βήματα ήταν απαραίτητα και αναγκαία.

-    Λέτε, ενωμένο.. Γιατί αισθάνθηκε ο κ. Τσίπρας την ανάγκη να απορρίψει τα σενάρια διάσπασης στην ομιλία του;…. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την ενότητα, είπε χαρακτηριστικά….

Είναι μια ρήση δεδομένη και την επαναλαμβάνουν -και σωστά- όλα μας τα στελέχη, γιατί είναι ένα βασικό στοιχείο για την πορεία μας. Εμείς θέλουμε μια μεγάλη, μια πλατιά παράταξη της Αριστεράς. Δεν έχουμε λογική διασπάσεων. Εμείς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ αποτελούν έναν πόλο έλξης άλλων δυνάμεων και κοινωνικών δυνάμεων, όχι μόνο πολιτικών. Σε εμάς δεν υπάρχει η λογική της διάσπασης. Υπάρχει η λογική της συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς. Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενωτικό εγχείρημα. Αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε είναι ότι το πρόγραμμά μας αποτελεί το όπλο μας και για αύριο -δηλαδή από σήμερα- αλλά και για μετά τις εκλογές, για να πάρουμε θέση και να βοηθήσουμε να αλλάξει ο τόπος πορεία.

-    Για το θέμα των συνεργασιών.. τι γίνεται τώρα; Έχει ξεκαθαρίσει πλήρως αυτό το θέμα; Αρνείστε τη συμμετοχή του κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;..

Γενικώς και αορίστως όχι, γιατί -όπως σας είπα και πριν- εμείς θέλουμε όσο είναι δυνατόν πλατιές συσπειρώσεις. Το θέμα όμως είναι γιατί τις θέλουμε; Τις θέλουμε για να αλλάξει πορεία ο τόπος. Συνεπώς το όποιο όχι μας αναφέρεται και απευθύνεται σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση ή προσανατολισμό για να αλλάξει πορεία ο τόπος…

-    .. Η χείρα βοηθείας που σας τείνει το ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις πολλών στελεχών και του ίδιου του Προέδρου του κόμματος πολλές φορές….

Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμιά άποψη μέσα στο κόμμα μας η οποία να υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις για κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Διότι η εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεται και οι θέσεις που έχει δεν αποτελούν λύση για τον τόπο, αλλά αποτελούν διαιώνιση των προβλημάτων του.

Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια πλατειάς συσπείρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων σε μια κατεύθυνση που μπορεί να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα. Και σ΄ αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι το πρόγραμμά μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο.

Θα το καταθέσουμε, θα το δώσουμε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε όλους τους κοινωνικούς φορείς. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε τις απόλυτες απαντήσεις και τις απόλυτα σωστές ιδέες. Συζητάμε και θα συζητήσουμε και με τον κόσμο, θα συζητήσουμε και με όποιον ενδιαφέρεται από τις πολιτικές δυνάμεις ή τους κοινωνικούς εταίρους πάνω στις θέσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να βγάλουν τον τόπο από το αδιέξοδο.

-    Γνωρίζετε καλά ότι το επόμενο διάστημα κι ενώ αυτό το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό εντείνεται θα συνεχίσουν κορυφαία στελέχη σας να παροτρύνουν ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ να μην μείνετε αδιάφοροι για το περιεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας…

Αυτό το ερώτημα απαντήθηκε και στο συνέδριό μας. Δεν είναι κανείς αδιάφορος. Δεν μπορεί να είναι μια δύναμη αδιάφορη και να φτιάχνει ένα πρόγραμμα 400 σελίδων. Το ερώτημα όμως είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εγώ θα σας μιλήσω για εμάς, έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πολιτικές επιλογές οι οποίες θεωρούμε ότι κάνουν κακό στον τόπο.

-    Δηλαδή και η ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί;…..

Η ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στις θέσεις και τις προτάσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ και σήμερα. Και οι θέσεις αυτές είναι ανταγωνιστικές, είναι απέναντι. Δεν είναι διαφορετικές απλώς. Δηλαδή δεν έχουμε διαφορετική άποψη για την Ολυμπιακή, με την έννοια ότι και οι δύο θέλουμε ιδιωτικοποίηση ή και οι δύο θέλουμε ένα δημόσιο φορέα.. Είναι ανταγωνιστικές. Και αν για οποιονδήποτε λόγο δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν ανταγωνιστικά σχέδια σχημάτιζαν μαζί μια κυβέρνηση, αυτή θα ήταν μια κυβέρνηση η οποία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Έχω την εκτίμηση ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος σήμερα, ιδιαίτερα μέσα σε μια κρίση όπως αυτήν που βιώνουμε, είναι μια ριζική αλλαγή της πορείας που μας έφερε σ΄ αυτή την κατάσταση. Διότι, γνωρίζετε, ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και πολιτικών κατευθύνσεων. Αν οι πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., συνεχίζουν σ΄ ένα δρόμο που εντείνει το αδιέξοδο, έχουμε τεράστια ευθύνη εμείς, ως μια δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς που φαίνεται ότι έχει απήχηση στην κοινωνία, να παλέψουμε ώστε να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές κατευθύνσεις.

Εμείς προτείνουμε και μια λύση. Δεν είναι ότι μόνο λέμε να ηττηθούν οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Ν.Δ. και που ευαγγελίζεται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά έχουμε και μια άλλη πρόταση. Κι επειδή ακούγεται ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν θέσεις και είναι κόμματα διαμαρτυρίας, καλούμε να τοποθετηθούν  όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πάνω στη δική μας πρόταση για το πώς θα βγούμε από την κρίση.

-    Όλοι αυτό λένε.. Το ΠΑΣΟΚ λέει έχω καταθέσει εγώ πρόταση, πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι άλλοι.. Η κυβέρνηση λέει, καλώ σε συναίνεση για να έρθετε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την κρίση.. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα και το βλέπουμε πρακτικά…

Δεν έχει να κάνει με το τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά με το τι κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτό έχει σημασία. Εμείς σε όλες τις μεγάλες μάχες που υπερασπίστηκαν αξίες και συλλογικά αγαθά ήμαστε παρόντες και επιβάλλαμε πολλές φορές, όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με τους πολίτες, επιλογές. Θυμίζω το άρθρο 16. Δεν έγινε αυτό που ήθελε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Θυμίζω την παραλία του Ελληνικού, όπου παρά τις αντιστάσεις, οι πολίτες κατάφεραν να έχουν την παραλία ανοιχτή.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τα πράγματα την οποία και παλεύουμε.

-    Θεωρείτε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές σ΄ αυτή τη φάση;.. Τι βλέπετε;.. Πώς λέτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;..

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ανατροπή ενός πολιτικού σκηνικού το οποίο είναι χρεωκοπημένο εξ αιτίας της πολιτικής που έχει ακολουθήσει και όχι γενικά και αόριστα. Θεωρούμε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν και μπορεί να είναι ένα τέτοιο βήμα. Ωστόσο δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι εκλογές μόνες τους δεν λένε τίποτα. Το θέμα είναι τι αποτέλεσμα θα βγάλουν αυτές οι εκλογές, αν θα ηττηθούν οι δυνάμεις που έχουν οδηγήσει τη χώρα εδώ που την έχουν οδηγήσει, αν θα ενισχυθούν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Και, βεβαίως, ποτέ οι εκλογές μόνες τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται η ενεργοποίηση των πολιτών στο μικρό και στο μεγάλο για να μπορέσουν να πετύχουν την υπεράσπιση στοιχειωδών αυτονόητων δικαιωμάτων.

-    Βλέπετε βεβαίως ότι δημοσκοπικά δεν καταγράφεται αυτοδυναμία. Αυτό δεν είναι ότι η χώρα δεν θα ωφεληθεί καθόλου από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις;     ..

Τώρα που έχουμε κυβέρνηση -και άρα δεν υπάρχει ακυβερνησία- θεωρείτε ότι η χώρα ωφελείται από την πορεία που ακολουθεί; Εμείς έχουμε την εκτίμηση πως όχι. Έχουμε την εκτίμηση ότι όσο ακολουθούνται αυτές οι πολιτικές τα πράγματα θα πηγαίνουν χειρότερα. Άρα το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά τι είδους κυβέρνηση θα έχουμε.

-    Για το θέμα κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου… Με τον κ. Παπαδημούλη τελικά τι θα γίνει;…

Σε λίγες ημέρες έχουμε ένα δημοψήφισμα εσωτερικό -κι αυτό είναι ένα στοιχείο δημοκρατίας στο κόμμα μας- όπου τα μέλη του κόμματος, με βάση πολιτικές επιλογές, πολιτικές τοποθετήσεις των στελεχών και των μελών αλλά και της αξιολόγησής τους θα αποφασίσουν τις θέσεις των δικών μας στελεχών στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαδημούλης είναι υποψήφιος, θα βγει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα πάρει την αντίστοιχη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Όλοι αντιλαμβάνονται, γιατί  ο ΣΥΝ κάνει την πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβουν οι δικοί του υποψήφιοι την πρώτη και την τρίτη θέση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια πρόταση εξασφαλίζει την κάθοδό μας στις ευρωεκλογές ως ΣΥΡΙΖΑ, διότι επιτρέπει και σε άλλες συνιστώσες να έχουν εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο. Η πλουραλιστική εκπροσώπηση είναι απαραίτητη σε μια πολιτική συμμαχία. Μ΄ αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι κανείς δεν είναι στενοχωρημένος απ΄ αυτή την εξέλιξη Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο στέλεχος του κόμματος ή μέλος του κόμματος το οποίο να θεωρούσε ότι δεν θα έπρεπε σ΄ αυτές τις εκλογές να κατέβουμε μ΄ ένα πετυχημένο πολιτικό σχήμα.

To Γραφείο Τύπου