Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/02/2009

Η έλλειψη πόρων δεν δικαιολογεί συνθήκες στις φυλακές που να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων - Απάντηση του Επιτρόπου Μπαρρό στον Δ.Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος κ. Μπαρρό, αρμόδιος για τα θέματα δικαιοσύνης, ελευθεριών και ασφάλειας, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ επισημαίνει ότι  «η έλλειψη πόρων δεν δικαιολογεί συνθήκες στις φυλακές που να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων» αν και ταυτόχρονα αναφέρει ότι Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να χορηγεί οικονομική συνδρομή για τις φυλακές.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του αναφερόταν στην απεργία πείνας και αποχή από το συσσίτιο που έκαναν τον περασμένο Νοέμβριο οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές καταγγέλλοντας συνωστισμό, άθλιες συνθήκες υγιεινής, κακομεταχείριση και ανησυχητική αύξηση του αριθμό αυτοκτονιών και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:

«Η Επιτροπή δεν πραγματοποιεί ελέγχους για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές των κρατών μελών. Η ευρωπαϊκή αρχή που είναι υπεύθυνη για αυτό το είδος ελέγχων είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας («επιτροπή CPT»), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Επιτροπή παρακολουθεί επισταμένα τις εκθέσεις της επιτροπής CPT. Γενικότερα, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να εκπληρώνουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως εκείνων που απορρέουν από την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Η Επιτροπή δεν χορήγησε οικονομική συνδρομή για τις φυλακές της Ελλάδας, επειδή δεν υπάρχει αρμοδιότητα της Ένωσης για το σκοπό αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή υπενθυμίζει τη βασική αρχή 4 των κανόνων για τις φυλακές Rec (2006)2, η οποία δηλώνει σαφώς ότι «η έλλειψη πόρων δεν δικαιολογεί συνθήκες στις φυλακές που να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (επιτροπή CPT), του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει  πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις σε ελληνικές φυλακές το 2005 και 2007. Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση της Επιτροπής CPT από την επίσκεψη του 2007, δεν παρατηρήθηκε καμιά ουσιαστική βελτίωση στην κατάσταση των φυλακών την περίοδο 2005-2007.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, συνιστά στις ελληνικές αρχές:

•    να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουν τον συνωστισμό στις φυλακές του Κορυδαλλού και να βελτιώσουν τις υποδομές,

•    να κάνουν σαφές στο προσωπικό των φυλακών ότι η κακομεταχείριση των κρατουμένων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και θα υπόκειται σε αυστηρές ποινές,

•    να επανεξετάσουν επειγόντως το γενικότερο επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα σωφρονιστικά καταστήματα

•    να προσληφθεί επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό ιατρικής φροντίδας

Ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση της Κομισιόν και η έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτυπώνει την απουσία πολιτικής βούλησης των κυβερνητικών αρμοδίων να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες συνθήκες για ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα. Σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών θα συνεχίσουμε την πίεση για την λήψη, επιτέλους,  των αναγκαίων μέτρων που διαρκώς εξαγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται.»

To Γραφείο Τύπου