Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, χαιρετίζω τις εργασίες του διαρκές συνεδρίου του ΣΥΝ, του κόμματος της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, που έχει ως πρώτο στόχο να συμβάλει με το πρόγραμμά του στο τελικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχώς εμπλουτίζετε και το οποίο επιμελήθηκαν σύντροφοι και τμήματα με επικεφαλή το σύντροφό μας Γιάννη Δραγασάκη, για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε.

Δεύτερο στόχο έχει τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιούνη, που πρέπει να είμαστε όσο το δυνατό πιο ενισχυμένοι, ώστε να αντισταθούμε σθεναρά στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε., που όλο και σκληραίνουν και βέβαια να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας.

 Θα επικεντρωθώ στο πρόγραμμα του ΣΥΝ.

 Συντρόφισσες και σύντροφοι, ενδεικτικά θα αναφερθώ στη Βʼ Ενότητα που έχει τίτλο «Οικονομία-Περιβάλλον» και περιέχει όλους εκείνους τους στόχους (11-19), που εστιάζουν στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όπως οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, οι βιοκαλλιεργητές ενώ εδώ θα κάνω μια παρένθεση γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται και οι μικροί ψαράδες που είναι και αυτοί βιοπαλαιστές και πρέπει να τους εντάξουμε στο πρόγραμμά μας. Επίσης η ενότητα αυτή, περιέχει τη νέα περιφερειακή πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος, τις πράσινες πολιτικές, τον τουρισμό, την ενίσχυση του εισοδήματος.

Δηλαδή περιέχει όλες εκείνες τις στοχευμένες πολιτικές που ενισχύουν τους μικρούς και πολλούς, ώστε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Όλα αυτά για να τα συνθέσει κάποιος δεν είναι καθόλου εύκολο.

Άρα είναι πολύ σημαντική η πολύμηνη δουλειά των συντρόφων.

 Εμείς όμως ως αριστερά πρέπει να αναδεικνύουμε μαχητικά και τις αιτίες που προκάλεσαν τη συρρίκνωση του εισοδήματος, την αύξηση της φτώχειας, την καλπάζουσα ανεργία, αλλά και την ακρίβεια, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την εργοδοτική βία, με φωτεινό παράδειγμα την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, τη βία και την καταστολή της κρατικής μηχανής προς τις νέες και τους νέους, αλλά και σε όλες και όλους όσοι αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν στις πολιτικές που ακολουθούν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.), μη ξεχνώντας βέβαια και τη βία προς τους μετανάστες.

  Εμείς δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση, ίσως το άλλο κόμμα του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αλλάξει το τοπίο και ίσως του δώσουμε και τη στήριξή μας, όταν αυτό με την πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, άνοιξε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, αλλά και της παιδείας, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της συρρίκνωσης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και πολλών άλλων δεινών όπως η αποδυνάμωση  του κοινωνικού κράτους, για να το αποτελειώσει η σημερινή κυβέρνηση και βλέπουμε τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και στο χώρο της Υγείας.

 Άρα εμείς πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο δικό μας αριστερό προσανατολισμό, καλώντας όλους όσοι έχουν τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον του τόπου, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς περιστροφές.

Πρέπει να αποκρούσουμε τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που εξαπλώνεται ραγδαία, επηρεάζει όλους μας και ειδικότερα τους οικονομικά ασθενέστερους και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με σύγκρουση με πολιτικούς όρους.

Ο ΣΥΝ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο επίκεντρο την τελευταία διετία και δέχθηκε σφοδρή επίθεση απʼ όλα τα άλλα κόμματα, γιατί στάθηκε δίπλα στις νέες και τους νέους, όχι μόνο για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και για τις εργασιακές τους διεκδικήσεις. Η δική μας αριστερά ήταν μαζί με όλα εκείνα τα συνδικάτα, αλλά και τους άνεργους και τις γυναίκες, που διαδήλωναν ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Πετραλιά, που αποδεκατίζει κεκτημένα δικαιώματα χρόνων και παράλληλα έδινε μάχη και μέσα στη βουλή με προτάσεις συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες, ακόμη και όταν απεχώρησαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί και το ΠΑΣΟΚ.

 Ο ΣΥΝ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δίπλα και στον αγώνα των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και παρά την ελάχιστη διείσδυση που έχει σε αυτούς τους παραγωγικούς κλάδους, κατάφερε να ακουστεί ως πολιτική δύναμη που έχει πρόταση όχι μόνο άμεσης βιωσιμότητας, αλλά μακροπρόθεσμη, παρόλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχουμε σε αυτό το κομμάτι.

Το ΠΑΣΟΚ όπως και το ΚΚΕ, θέλησαν να καπελώσουν και να οικειοποιηθούν το αγροτικό κίνημα, το οποίο ίσως για πρώτη φορά φάνηκε να αντιστέκεται και να αποζητά άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος.

 Περνώντας τώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ θέλω να σχολιάσω τη στάση του βλέποντας τα δημοσκοπικά του ποσοστά όχι τόσο υψηλά, ώστε να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να κάνει άνοιγμα όχι μόνο αριστερά, αλλά και δεξιά, για να βρει συμμάχους ώστε να ξανά βρεθεί στην εξουσία.

 Εμείς ως ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να αφήσουμε τους στόχους μας και να πέσουμε στην παγίδα που θα αφανίσει εκείνο το κομμάτι της αριστεράς που έχει εναλλακτική πρόταση, έχει όραμα το σοσιαλισμό, στόχο την αναδιανομή του πλούτου και την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, μιλά για σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και δεν είναι μονολιθικό όπως η ηγεσία του ΚΚΕ.

Επίσης στο χέρι μας είναι να οι επόμενες προτάσεις:  

•    Ας ξεσκεπάσουμε όλους αυτούς που χρόνια τώρα εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, υφαρπάζουν την ψήφο του και συρρικνώνουν το εισόδημά του.

•     Ας είμαστε συντεταγμένα απέναντι στις πολιτικές αυτών που θέλουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ούτως ή άλλως δίνουμε μάχες γιʼ αυτό καθημερινά και πρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Δες τε τι γίνεται με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία του Ομίλου Λαναρά, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αφού κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο και ερημώνει η περιφέρεια, ενώ η ανεργία χτυπά κόκκινο.

•    Ας καλέσουμε όλους όσοι βρίσκονται στην κοινωνική αριστερά, σε κοινούς αγώνες απέναντι στους βιομήχανους, στις πολυεθνικές, στα καρτέλ, στις τράπεζες, στον άκρατο καπιταλισμό.

•    Ας μην αλληθωρίζουμε προς τη σοσιαλδημοκρατία διότι αυτή πέθανε εκεί όπου γεννήθηκε.

•    Ας δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που τους στερεί ο νεοφιλελευθερισμός(ελευθερία σκέψης, εργασία, αξιοπρεπή διαβίωση, δημοκρατία).

 Συντρόφισσες και σύντροφοι τελειώνοντας θέλω να πω ότι το πρόγραμμά μας είναι στο χέρι μας να γίνει ακόμη καλύτερο και να αποτελέσει κίνητρο για κοινωνική διαβούλευση και μέσα από το τελικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

 Το πρόγραμμά μας είναι ένα ισχυρό όπλο να ξεχυθούμε στις οργανώσεις αλλά και στους χώρους δουλειάς, όλοι μαζί για να αλλάξουμε το τοπίο, όχι μόνο εκλογικά, αλλά ενεργοποιώντας κοινωνικές συνειδήσεις.

 Οι ενωτικοί αγώνες είναι αυτοί που φέρνουν θετικά αποτελέσματα και όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε ενάντια στο κατεστημένο του δικομματισμού.

 Υπερψηφίζω το πρόγραμμα του ΣΥΝ και καλώ και όλους τους υπόλοιπους συντρόφους να κάνουν το ίδιο, για να πάει μπροστά η δική μας Αριστερά!

Ευχαριστώ