Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/05/2006

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΕΣΡ σχετικά με την κάλυψη των κομμάτων από τα τηλεοπτικά κανάλια, ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Με ενδιαφέρον γινόμαστε κοινωνοί, εδώ και μήνες, της συστηματικής προσπάθειας που κάνει το ΕΣΡ για την αυθεντική καταγραφή του τηλεοπτικού τοπίου σε ό,τι αφορά στον πολιτικό πλουραλισμό, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.

Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να πάρει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο, που αφ’ ενός θα ανταποκρίνεται στη διαμορφωμένη συνείδηση της κοινής γνώμης για το τι πράγματι συμβαίνει, δηλαδή για την απουσία πολιτικού πλουραλισμού σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις δυνάμεις της Αριστεράς, και αφ’ ετέρου για να υπάρξει μια υπέρβαση των απλών ποσοτικών δεικτών με βάση και μόνο τους οποίους, κατά καιρούς, υποβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει μία διαβούλευση των κομμάτων, υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, έτσι ώστε να καταγραφούν από την μέχρι τώρα πλούσια εμπειρία εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που θα προσδίδουν πολιτικό πλουραλιστικό χαρακτήρα στα ειδησιογραφικά και στα ενημερωτικά προγράμματα των τηλεοπτικών καναλιών. Είμαστε σε θέση, π.χ., να αποδείξουμε ότι μεγάλο μέρος των λίγων αναφορών στη δράση του κόμματός μας, ακριβώς γιατί είναι χρονικά ελλειπτική και πολιτικά επιλεκτική η αναφορά σε άποψη ή δράση του κόμματος, παράγει ένα αποτέλεσμα που απέχει πολύ από την ίδια την ουσία των θέσεων ή του επικοινωνιακού μηνύματος που θέλουμε να εκπέμψουμε. Όπως επίσης ότι πλήθος αναφορών δεν αντιστοιχείται στα πολύ μεγάλα θέματα που καθημερινά απασχολούν την κεντρική ειδησιογραφία, αλλά σε ήσσονος σημασίας θέματα. Ακόμα, ότι οι περισσότερες αναφορές για το κόμμα μας δεν γίνονται στα κεντρικά δελτία (prime time), όπως επίσης ότι η δραστηριότητα των κομμάτων της Αριστεράς «παίζεται» προς το τέλος των δελτίων ειδήσεων, αποκομμένη από τον πολιτικό κορμό που, κατά κανόνα, αφορά σε πολιτική δραστηριότητα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Οι παραπάνω είναι λίγες από τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις που αφορούν πλέον στον ποιοτικό καθορισμό και την εφαρμογή της έννοιας του πολιτικού πλουραλισμού. Ελπίζουμε ότι το ΕΣΡ θα επιδείξει το ενδιαφέρον για αυτήν τη σοβαρή πτυχή της επιμέτρησης των σχετικών δεικτών προς όφελος της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας και των σκοπών που το Συμβουλίου υπηρετεί.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου