Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/02/2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤ.ΔΗΜΑ ΣΕ Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ

Μόλυνση του Πηνειού

"O Πηνειός ενδέχεται να μην πληροί τους στόχους της Οδηγίας- πλαίσιο για τα ύδατα" απαντά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Στ. Δήμας στην απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη όσον αφορά στη μόλυνση του ποταμού Πηνειού στη Θεσσαλία.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε στην ερώτησή του το έντονο πρόβλημα ρύπανσης που αντιμετωπίζει ο Πηνειός από τα φυτοφάρμακα που εκχέονται σε αυτόν αλλά και τα απόβλητα των τυροκομικών και ελαιουργικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή. Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτούσε ακόμη την Κομισιόν αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή νέων τεχνολογικών μεθόδων κατεργασίας της ελιάς που αποδεικνύονται πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο κ. Δήμας δηλώνει ότι "η Επιτροπή γνωρίζει τα προβλήματα ρύπανσης στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας που περιλαμβάνει τον Πηνειό, τα οποία οφείλονται στις απορρίψεις λυμάτων ή/και στην εντατική γεωργία" και υπογραμμίζει την ευθύνη των ελληνικών αρχών να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους και τα ποιοτικά πρότυπα που καθορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ) και της πρόσφατης οδηγίας για τα ποιοτικά πρότυπα περιβάλλοντος στο πεδίο της πολιτικής για τα ύδατα (2008/105/ΕΚ).

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι "η οδηγία-πλαίσιο 2000/60/EΚ  για τα ύδατα (ΟΠΥ) προβλέπει την προστασία των πάσης φύσεως επιφανειακών και υπόγειων υδάτων με την υποχρέωση να προλαμβάνεται τυχόν υποβάθμιση της κατάστασής τους και να αποκτήσουν καλή κατάσταση, κατά κανόνα, έως το 2015" και ότι "οι ελληνικές αρχές οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα βάσει του σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής και να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των ποιοτικών προτύπων περιβάλλοντος που καθορίζει η οδηγία 2008/105/EΚ".

Επιπλέον, τονίζει ότι "τα σχέδια διαχείρισης της λεκάνης απορροής και τα προγράμματα μέτρων πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009". Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των έργων για διάφορα μέτρα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ή διαχείρισης των λυμάτων, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι αυτή  μπορεί να καλυφθεί είτε από τα σχετικά περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα είτε από το κλαδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα «περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» ή το «πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013» για την Ελλάδα. Ωστόσο, στο τέλος της απάντησής του, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι "ότι η επιλογή έργων και τελικών δικαιούχων, καθώς και η υλοποίηση των έργων σε καθημερινή βάση, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Είναι επιτακτική ανάγκη να  λάβουν οι ελληνικές αρχές μέριμνα για τον  Πηνειό, τον ποταμό με τα νερά του τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι αλλά και ο χρονικός ορίζοντας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξή τους είναι πολύ αυστηροί και απαιτούν τη συντονισμένη δράση των αρμοδίων φορέων, της τοπικής κοινωνίας αλλά και των οικονομικών παραγόντων της περιοχής για να επιτευχθούν."

To Γραφείο Τύπου