Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Θα ήθελα να χαιρετίσω τους γιατρούς και τις γιατρίνες που απεργούν...Θα ήθελα να πω ότι για μας έχει μεγάλη σημασία η υλική υποδομή στον τομέα της υγείας, όπου έχουμε τεράστια προβλήματα, προβλήματα τα οποία είδαμε να φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις με έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων. Αλλά έχει σημασία και ο ανθρώπινος παράγοντας.  Και ξέρουμε ότι στον γιατρό ακουμπάει τη μεγαλύτερή του ελπίδα ο καθένας από μας για τον εαυτό του, για τους συγγενείς του, για το παιδί του, στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας που αφορούν στα θέματα υγείας.

Και βλέπουμε πίσω από αυτούς τους ανθρώπους, παιδιά τα οποία στο Λύκειο έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να μπουν στην πιο δύσκολη -από άποψη βαθμολογίας- σχολή, έδωσαν στις πανεπιστημιακές τους σπουδές έξι και πλέον χρόνια, έδωσαν στην ειδικότητα τέσσερα και πέντε και έξι χρόνια, έδωσαν στο αγροτικό, έδωσαν στην αναμονή για να περάσουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί δεν ήθελαν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί Και είναι  προσφορά μιας ζωής.

Και πώς τους έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα η πολιτεία; Ευλογούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά να δούμε πού έχει καταλήξει  και πού τους έχει ωθήσει.

Να μένουν για πέντε και εφτά και δέκα χρόνια, ανάλογα με τις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης και τις δημοσιονομικές πιέσεις, στην ίδια βαθμίδα.

Να είναι  μισθολογικά σε άθλια επίπεδα.

Να είναι σε νοσοκομεία τα οποία όχι μόνο υποδομή δεν έχουν,  δεν έχουν καν νοσηλευτές, οι οποίοι να τους στηρίξουν.

Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τι βλέπουν μέσα από αυτά τα νοσοκομεία;

Πρώτον, βλέπουν το θρίαμβο του κομματισμού, τον οποίο τον ζούμε και σήμερα, τον ζήσαμε κυρίως στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα δύο μεγάλα κόμματα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πλήρη σύμπνοια μεταξύ τους, να προσπαθούν να στηρίξουν τις κομματικές, αναξιοκρατικές, φαύλες διαδικασίες μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται τα στελέχη μέσα στον ιατρικό κόσμο των νοσοκομείων.

Τι άλλο ζούνε -και τους χαιρετίζω, όσους έχουν αντισταθεί και έχει αντισταθεί η μεγάλη πλειοψηφία- μια πίεση του συστήματος στη διαφθορά.

Βγήκαν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής Διεθνούς Διαφάνειας -δεν ξέρω την αξιοπιστία της- για την Ελλάδα. Πρώτος χώρος διαφθοράς τα νοσοκομεία, με τις ελλείψεις, με το λάδωμα για να βρεις κρεβάτια , αλλά και με την πίεση που ασκείται στο γιατρό του νοσοκομείου.

Και ξαναλέω, χαιρετίζω τη μεγάλη πλειοψηφία που αντιστέκεται στο να δουλέψει στο ιδιωτικό ιατρείο και να βγάλει πόρους μέσα από τους ίδιους τους ασθενείς τους,  προκειμένου να ανταποκριθεί ο γιατρός, που έχει δώσει τόσα χρόνια, στις οικογενειακές και άλλες του ανάγκες.

Κομματισμό, σπρώξιμο στη διαφθορά, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί το σύστημα, με τον ίδιο τρόπο που ωθεί τον καθηγητή της Μέσης εκπαίδευσης να κάνει φροντιστήριο ακόμη και στους μαθητές του,  για να μπορέσει να σταθεί, με τον ίδιο τρόπο ωθεί και τους γιατρούς.

Τρίτον, εκποίηση των πάντων. Δεν είστε κύριε Υπουργέ εσείς που είστε ο ανώτατος άρχων, μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας, στο χώρο των νοσοκομείων, Είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες. Και σας κοροϊδεύουν. Και μας κοροϊδεύουν όλους. Αλωνίζουν μέσα στα νοσοκομεία. Ντρέπεται κανείς να πάει σε συνέδριο για την υγεία -όσες φορές έχει τύχει να βρεθώ- ένας χώρος διαφημίσεων των φαρμακευτικών εταιριών Για να μπορέσει να έχει μια στοιχειώδη επιμόρφωση ένας γιατρός, οφείλει να γονατίσει στην φαρμακευτική εταιρεία. Και μετά θα έρθουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο προϋπολογισμός για να καλύψουν τον άλλο τομέα της διαφθοράς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στο σύστημα υγείας. Και ας αφήσουμε τις παλιές δάφνες και ας δούμε που έχει φτάσει η κατάσταση. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω.

Τους χαιρετίζω, χαιρετίζω την ψυχή τους, την αντίστασή τους, τις ώρες που κάνουν εφημερίες, χαιρετίζω τα προβλήματά τους, χαιρετίζω τις δυσκολίες τους.

Δεύτερο. Μια ευκαιρία δόθηκε. Το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ βγάζει μια επιτροπή, έξω από τις γραφειοκρατίες, η οποία είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί μια σύμβαση άλλη, που δεν μπορεί να λύσει όλο το πρόβλημα, μπορεί όμως να συμβάλλει στη βελτίωση του θέματος αυτού. Και έχουμε για πρώτη φορά στη ιστορία της χώρας μας,  την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στο δημόσιο χώρο ανάμεσα στους γιατρούς του ΕΣΥ και στην εργοδοσία που είναι το ελληνικό δημόσιο. Και είχατε μια ιστορική ευκαιρία κύριε Υπουργέ -και την  έχετε ακόμη μέχρι την ψηφοφορία του νομοσχεδίου-  να μείνετε ως ο Υπουργός εκείνος, ο οποίος μπόρεσε να σπάσει αυτό το γκέτο σε βάρος των εργαζομένων του δημοσίου σε σχέση με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Δίνει κάποιες λύσεις. Είναι κάποια βήματα μπροστά, Τους βελτιώνει μισθολογικά, καταγράφει τις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, Τους δίνει προοπτική, τους βγάζει από αυτή την καθήλωση, τους δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν, Μπορεί να σπάσει τον κομματισμό, με τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύονταν μέχρι σήμερα οι διευθυντές,  χωρίς να υποτιμώ όσους είναι διευθυντές σήμερα, αλλά ξέρουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι ο κομματισμός που λειτουργεί για να περάσει η επιλογή σου.

Έτσι σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει επιλογές. 

Και βλέπουμε εξαίρετους γιατρούς να μένουν εκτός Και βγαίνει το πολυδιευθυντικό σύστημα, που τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν μια προοπτική, τους βγάζει από αυτή την καθήλωση, τους ανοίγει προοπτικές, δημιουργεί άλλο ηθικό, μπορεί να δημιουργήσει δυνατότητες να υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις.

Και αντί γι΄αυτό τι βλέπουμε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων; Βλέπουμε μεταβολή 180 μοιρών από σας κύριε υπουργέ. Δεν μπορώ να ξεχάσω το τι φέρατε. Ότι μετά από ένα χρόνο το λιγότερο, αφού έχουν γίνει οι συνεννοήσεις, θα δούμε τι θα γίνει. Και δεν ξεχνάω τον Τύπο και τα ΜΜΕ που έλεγαν ότι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο πολυδιευθυντικό, με αποφασιστικότητα, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε αυτή τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ιατρικής υπηρεσίας μέσα στο ΕΣΥ.

Βλέπουμε σήμερα, χάρη στον αγώνα των γιατρών, -γι΄αυτό τον χαιρετίζω, χαιρετίζω τους γιατρούς που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στο ΚΚΕ, που ανήκουν στο ΛΑΟΣ, που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανήκουν πουθενά, τους χαιρετίζω που όλοι μαζί με μεγάλη ενότητα  ενάντια στις θέσεις των κομμάτων τους, αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη. Και βλέπουμε σήμερα να επανέρχεται ένα χαμαιλεοντικό  νομοσχέδιο, να αλλάζει συνέχεια, να επανέρχεται, όχι η  σύμβαση όπως θέλουμε εμείς και θα πιέσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. αλλά τουλάχιστον εγκαταλείπει αυτή την οπισθοχώρηση η οποία είχε γίνει και σε ένα βαθμό προσεγγίζει τη σύμβαση. Σε έναν άλλο βαθμό όμως αφίσταται και σε σχέση με τη μισθολογική εξέλιξη και σε σχέση – που για μας είναι πιο σημαντικό- με τον αριθμό των γιατρών που πρέπει να κρατηθούν και με τη δέσμευση που από 4.500  πάει 2000 μέσα στο έτος και σε σχέση με τη λειτουργία του πολυδιευθυντικού συστήματος.

Τρίτον. Έχω μείνει με το στόμα ανοικτό με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχω εντυπωσιαστεί και έχω απογοητευτεί βαθιά. Κατά τη γνώμη μου πολιτικά η κύρια δύναμη η οποία αντιτάχθηκε στη σύμβαση αυτή ανάμεσα στους γιατρούς και στο δημόσιο, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση. Αρκεί κανείς να δει το τι επιχειρήματα ειπώθηκαν, το τι τοποθετήσεις έγιναν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για έλλειψη αξιοκρατίας, ότι και οι ανίκανοι θα γίνουν διευθυντές, ότι πρέπει να αποσυνδέσουμε το ένα από το άλλο .Και φθάσαμε σήμερα να ζητιέται να μην έρθει άμεσα το νομοσχέδιο, για ψήφιση στη Βουλή και να αποσυρθεί για διαβουλεύσεις.

Τι διαβουλεύσεις; Μία λύση έπρεπε να προτείνει η αντιπολίτευση σήμερα. Να εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Τι άλλες διαβουλεύσεις; Μέσα από τις διαβουλεύσεις και μέσα από αυτήν την ακραία εκδήλωση του δικομματισμού είχαμε οδηγηθεί σε εκείνη την τροπολογία, την οποία ευτυχώς απέσυρε ο Υπουργός, όπου έλεγε ότι πάει στις καλένδες το πολυδιευθυντικό σύστημα. Μας κάνει εντύπωση, όχι μόνο  η συναίνεση – και να σας πω κάτι, κατά τη γνώμη μου, όλο αυτό το μισάωρο που περάσαμε περί καρναβάλων και μασκών, έγινε μόνο και μόνο για να κρύψει την αδυναμία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αντιτάξει μια εναλλακτική πολιτική, που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των γιατρών, απέναντι στην κυβέρνηση. Κι έχουμε τα πυροτεχνήματα και τα δευτερόλεπτα για την τηλεόραση, για να δείξουμε ότι υπάρχει δήθεν διαφωνία. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσά σας και παίξατε το χειρότερο ρόλο. Και θεωρούμε μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ξαναλέω, το γεγονός ότι φέραμε τη φωνή, δεν είναι η δική μας δύναμη - ξέρουμε πόσους βουλευτές έχουμε – ότι φέραμε την φωνή των γιατρών εδώ μέσα.

Μας ανησυχεί, επίσης κύριε Υπουργέ, ο περιορισμός του αριθμού των νοσηλευτών, σε σχέση με τις ανάγκες, τις οποίες εσείς ο ίδιος αναγνωρίζετε.

Εμείς σας καλούμε να εφαρμόσετε τη συλλογική σύμβαση ακριβώς την ίδια τη συλλογική σύμβαση. Και με αυτή την έννοια δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο .

Γνωρίζω ότι σε μεγάλο μέρος των γιατρών είναι μία βελτίωση, Παρʼ όλα αυτά πιστεύω ότι οφείλατε και οφείλετε να εφαρμόσετε, να σεβαστείτε, να δείξετε ότι το δημόσιο αναγνωρίζει τη συνταγματική αξία των συλλογικών συμβάσεων Και είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που σταθήκαμε δίπλα στους γιατρούς και με το ίδιο τρόπο θα κάνουμε για όλα τα θέματα της υγείας.    των νοσηλευτών και άλλα.