Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2005

Διακρίσεις και ομοφοβία

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ παρακολουθεί με έκπληξη την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που φαίνεται να εφαρμόζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις γνωστού δικηγόρου σε δελτίο ειδήσεων μεγάλου ιδιωτικού καναλιού θα έπρεπε να είχαν ήδη προκαλέσει την ταχύτατη αντίδραση των εκπροσώπων του ανωτέρω θεσμού. Απρόκλητες υβριστικές επιθέσεις ενάντια σε πληθυσμιακά σύνολα ανθρώπων (όπως π.χ. με εκφράσεις του τύπου «οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν ηθική, είναι ανήθικοι», «δεν εκπροσωπούν κανένα σύστημα αξιών», «η ομοφυλοφιλία είναι χειρότερη από κουσούρι», κλπ) θυμίζουν άλλες εποχές και προσβάλλουν τόσο τη νοημοσύνη μας όσο και τον πολιτισμό μας.

Καλούμε το ΕΣΡ να παρέμβει και να πράξει τα δέοντα, δεδομένου ότι ο προαναφερθείς χείμαρρος ρατσιστικών εκφράσεων ακούστηκε κατά τη διάρκεια ζώνης υψηλής τηλεθέασης, δηλαδή σε ώρα που και πάρα πολλοί ανήλικοι παρακολουθούν τηλεόραση, και άρα έγιναν άθελα τους μάρτυρες και κοινωνοί ενός μισαλλόδοξου λόγου. Αντίθετα, πρόσφατα, σε μια έξαρση πουριτανισμού, το ΕΣΡ δεν δίστασε να επιβάλει πρόστιμο 5000 ευρώ σε επιτυχημένη νεανική ραδιοφωνική εκπομπή, πρωτοποριακή στο είδος της καθώς πραγματεύεται ζητήματα ομοερωτικού προσανατολισμού, με υποκριτικό πρόσχημα την ορολογία που χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη παραγωγός, μετά την 11η νυχτερινή (!!), επειδή τάχα σοκάρισε τους ακροατές.

Ζητάμε την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, και παράλληλα ξερίζωμα κάθε ρατσιστικής νοοτροπίας σε βάρος συμπολιτών μας με ομοερωτικό προσανατολισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την αυτονόητη παραδοχή (και χωρίς μισόλογα) εκ μέρους όλων των αρμόδιων φορέων (ΕΣΡ, Υπουργείο Παιδείας, κλπ) ότι ο ομοερωτικός προσανατολισμός είναι εξίσου φυσιολογικός με τον ετερόφυλο.

Οσο για την Πολιτεία γενικότερα, φαίνεται δυστυχώς ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Αντί να «νίπτει τας χείρας της» προσπαθώντας να είναι αρεστή στον Αρχιεπίσκοπο και σε όσους ομοϊδεάτες του εκφράζουν παρόμοιες αναχρονιστικές απόψεις, θα έπρεπε να φροντίζει να πατάσσει άμεσα τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ο εμπλουτισμός της ισχύουσας αντιρατσιστικής νομοθεσίας (νόμος 927/1979) για να συμπεριλάβει στο προστατευτικό της πεδίο και τις ομάδες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ώστε να διώκονται ποινικά όσοι χρησιμοποιούν ρατσιστικές ύβρεις σε βάρος τους.

Τμήμα Δικαιωμάτων