Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/02/2009

ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ || Συνάντηση ΣΥΝ με το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας Καμίλ Τεκίν Σούρεκ είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τον υπεύθυνο του τμήματος εξωτερικής πολιτικής Πάνο Τριγάζη και το μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Καίτη Νικολάτου.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία του αγώνα για την ειρήνη, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας που έζησε πρόσφατα έναν ακόμα βάρβαρο πόλεμο στη Γάζα.

Ο σύντροφος Σουρέκ στάθηκε ιδιαίτερα στον θετικό αντίκτυπο που είχε στη νεολαία της Τουρκίας η ελληνική νεολαιίστικη εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη. Τόνισε ότι η Τουρκία ζει με έντονο τρόπο τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης, με το επίσημο ποσοστό ανεργίας να έχει ήδη φτάσει στο 15%. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το κόμμα του για την συνεργασία των αριστερών δυνάμεων της Τουρκίας, των Κούρδων συμπεριλαμβανομένων.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι η οικονομική κρίση κάνει πιο επιτακτική την μείωση των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του αγώνα για την ειρηνική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε». Επίσης, συνέπεσαν στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο, χωρίς ξένες επεμβάσεις, για λύση ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, για ανεξάρτητη Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων