Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/02/2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΠΙΝΤΛΑ ΣΤΟΝ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη για την εγκληματική επίθεση εναντίον της μετανάστριας-συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα τόνισε ότι: «Είναι πρωταρχικής σημασίας για τις εθνικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στις χώρες τους, ώστε να αντιμετωπίσουν παρόμοιες ενέργειες και να τιμωρήσουν τους δράστες τους.»

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του, κατήγγειλε την δολοφονική επίθεση, που δέχθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μεταναστών στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, τόνιζε ότι: η κα Κούνεβα είναι γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων και η επίθεση αποδίδεται στην συνδικαλιστική δράση του θύματος ενώ αποκαλύπτει την ύπαρξη και λειτουργία μηχανισμών που δραστηριοποιούνται με στόχο την τρομοκράτηση των εκπροσώπων των εργαζομένων, τον περιορισμό της λειτουργίας των συνδικάτων. Σε θεσμικό επίπεδο, ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι: «το περιστατικό αναδεικνύει τα προβλήματα της επισφαλούς εργασίας, την καταπάτηση κεκτημένων δικαιωμάτων, την εργοδοτική αυθαιρεσία και παράλληλα την ανεπάρκεια των αρμόδιων εθνικών αρχών για έλεγχο και πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.»

Ο Επίτροπος, κ. Σπίντλα, αρμόδιος για τις κοινωνικές υποθέσεις και την απασχόληση, απάντησε:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η δολοφονία και οι επιθέσεις εναντίον μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενων μεταναστών είναι στο σύνολό τους κατακριτέες και εντελώς απαράδεκτες, ανεξάρτητα από το εάν τα εν λόγω πρόσωπα είναι νόμιμοι ή παράνομοι μετανάστες ή εάν προέρχονται από άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες.

Όλοι έχουν δικαίωμα στο σεβασμό της σωματικής και διανοητικής τους ακεραιότητας και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, κάτι που ισχύει και για τα θέματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και τα δύο αυτά δικαιώματα περιλαμβάνονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρα 3 και 12 αντίστοιχα).

Αν και δεν υφίσταται συγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΚ που να θεσπίζει ρητά τις προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1612/68 ορίζει ότι ο εργαζόμενος υπήκοος κράτους μέλους που απασχολείται στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους απολαμβάνει ίσης μεταχείρισης ως προς τη συμμετοχή του σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και την άσκηση των συνδικαλιστικών του δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ψήφου.

Όσον αφορά τη δολοφονία και τις επιθέσεις εναντίον μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενων μεταναστών, είναι πρωταρχικής σημασίας για τις εθνικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στις χώρες τους, ώστε να αντιμετωπίσουν παρόμοιες ενέργειες και να τιμωρήσουν τους δράστες τους.»

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

\"Θα συνεχίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε όσα συμβολίζει ο αγώνας και η περιπέτεια της Κωνσταντίνας Κούνεβα, χωρίς την παραμικρή διάθεση εκμετάλλευσης, με απόλυτο σεβασμό στο ότι αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της υγείας της.\"

To Γραφείο Τύπου