Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/02/2009

Συνέντευξη του Δημ.Στρατούλη στο Ρ/Σ CITY σχετικά με τους μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών μικροοφειλετών από τις τράπεζες αλλά και με την παραίτηση Βελτρόνι

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ανέφερε τα εξής σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ ΣΙΤΥ 99,5 (Φοίβο Καρζή) σχετικά με τους μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών μικροοφειλετών από τις τράπεζες αλλά και με την παραίτηση Βελτρόνι:

1) Για τους πλειστηριασμούς

Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα για την υποτιθέμενη προστασία από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των σπιτιών τους όσων οφείλουν στις τράπεζες λιγότερα από 20.000, είναι γιʼ αυτούς «δώρο-άδωρο». Και αυτό, γιατί οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι τόσο επαχθείς και «ύπουλες», ώστε τελικά επωφελείται μόνο πολύ μικρό ποσοστό δανειοληπτών.

Για να υπαχθεί ο μικροοφειλέτης στις διατάξεις αυτού του νόμου, πρέπει να έχει φροντίσει εντός 15 ημερών από την επίδοση της διαταγής πληρωμής από την τράπεζα να έχει ασκήσει ανακοπή. Να μην έχει συμφωνήσει κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης σε εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης υπέρ της δανείστριας τράπεζας. Να αποδείξει, ότι βρίσκεται σε αδυναμία εκπλήρωσης της υποχρέωσής του. Να είναι αυτό που εκπλειστηριάζεται το μοναδικό του σπίτι.

Oι δανειολήπτες, επειδή δεν έχουν ενημερωθεί γιʼ αυτές τις προϋποθέσεις, μετά το πρώτο σοκ ζητούν μία αναβολή του πλειστηριασμού για να καταβάλουν αυτό το μικροποσό, ώστε να σώσουν το σπίτι τους. Εάν οι Τράπεζες τους «λυπηθούν» και συμφωνήσουν με μία ολιγόχρονη αναβολή, τους επιβαρύνουν με επιπρόσθετα ποσά (περίπου 1500 ευρώ) για τα σχετικά έξοδα.

Επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπαγόμενων μαζικών απολύσεων θα έχουμε και στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θα αδυνατούν αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, η κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να αναστείλει για δύο χρόνια όλους τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για την πρώτη κύρια κατοικία. Αντί να δίνει με τη συναίνεση και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ 28 δις στους τραπεζίτες, να στηρίξει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να μη γίνουν σκλάβοι των τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει και τις συμβολικές δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες του για την ακύρωση στην πράξη πλειστηριασμών σπιτιών που γίνονται από τις τράπεζες σε βάρος μικροοφειλετών.

2) Για την παραίτηση Βελτρόνι

Ο Βελτρόνι ήταν από τους αρχιτέκτονες της μετάλλαξης του ιστορικού αριστερού και μαζικού κόμματός του σε ένα μετααριστερό κεντρώο κόμμα, που, όταν κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά διαχειρίστηκε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Το αποτέλεσμα ήταν να απογοητεύσει τον κόσμο της εργασίας και να επαναφέρει στην κυβέρνηση τον Μπερλουσκόνι, οδηγώντας ταυτόχρονα στο περιθώριο και στη διάσπαση το κόμμα της κομμουνιστικής επανίδρυσης που συμμετείχε στην αποτυχημένη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση.

Η τραγική κατάληξη της λεγόμενης κεντροαριστερής κυβερνητικής συνεργασίας στην Ιταλία είναι ως παράδειγμα ένας από τους πολύ σοβαρούς λόγους που αποτρέπουν το ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας από τις σειρήνες του διαχειριστικού κυβερνητισμού.

To Γραφείο Τύπου