Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/05/2006

Σχετικά με την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ

Σχετικά με την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε τα εξής:

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί υπουργοί κυβέρνησης επαίρονται γιατί προσπάθησαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ με τον εκβιασμό της κατάργησης, με ειδικούς νόμους, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ με τους αγώνες τους έσπασαν, σε πολλές περιπτώσεις, την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική και ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση-ελιγμό, στο θέμα της ανατροπής των εσωτερικών κανονισμών εργασίας. Ο νόμος, όμως, που της δίνει αυτή τη δυνατότητα εξακολουθεί να ισχύει και η κυβέρνηση μπορεί σε ποιο ευνοϊκή για αυτή συγκυρία να επανέλθει. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ πρέπει να συνεχίσουν τους αγώνες τους για να τον καταργήσουν στην πράξη.

Η κατεύθυνση της κυβέρνησης για εργασιακή απορύθμιση παραμένει, κι’ αυτό που έμεινε από την πρώτη προσπάθειά της στις ΔΕΚΟ, είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νεοπροσλαμβανομένων, που θα είναι πλέον εργαζόμενοι με μειωμένα δικαιώματα.

Ο ΣΥΝ, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θέτει ως πρώτη προτεραιότητά του την κατάργηση όλων των διακρίσεων που έχουν θεσπιστεί για τους νέους εργαζόμενους. Όπως δείχνει η πρόσφατη νίκη του ενωμένου αγώνα των φοιτητών-μαθητών και εργατών στη Γαλλία, μπορούμε και στη χώρα μας με τους αγώνες των ίδιων των νέων και με τη δράση της Αριστεράς και των συνδικάτων να ξαναφέρουμε τα πράγματα στα ίσια για τη νέα γενιά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου