Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/02/2009

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου στον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, διότι «πολλές επιχειρήσεις  προωθούν εκβιαστικά  μέτρα  σε βάρος των εργαζομένων, αυξάνουν τις απολύσεις, υποβαθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν  μισθούς και ημερομίσθια και περικόπτουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυξάνονται επίσης οι περιπτώσεις καταχρηστικής  εφαρμογής νόμων προκειμένου οι επιχειρήσεις να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους ή να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής απασχόληση ή τις αναγκαστικές άδειες με ταυτόχρονη  δραστική μείωση μισθών και ημερομισθίων. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα  οι απολύσεις εγκύων γυναικών, οι παραβιάσεις  των νομίμων ωραρίων, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι περιπτώσεις άρνησης καταβολής επιδομάτων.»

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  απάντησε η Υπουργός Απασχόλησης Φ.Πάλλη-Πετραλιά.

Ο Αλ. Αλαβάνος στην τοποθέτησή του δήλωσε:

«Κυρία Υπουργέ έχετε την εκτίμησή μου και λόγω του Υπουργείου που προΐσταστε, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, και γιατί είστε γυναίκα πολιτικός. Όμως στη θέση σας θα έπρεπε να βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Και μου κάνει εντύπωση, σε μια ερώτηση η οποία απευθύνεται σ΄ αυτόν, όχι μόνο δεν απαντάει, αλλά, εάν δεν απαντάει επειδή δεν ξέρει το θέμα, θα μπορούσε να ακούσει τη δική σας απάντηση και να την αξιοποιήσει για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του να αντιμετωπίζει τα θέματα ανεργίας.

Ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Σιούφα, ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει, γιατί θεωρεί το θέμα εξειδικευμένο. Το θέμα της ανεργίας εξειδικευμένο. Και του δίνει αυτή τη δυνατότητα ο Κανονισμός της Βουλής. Και ρωτάω, εξειδικευμένο; Το θέμα της ανεργίας; Στους συνεργάτες μου είπα βγάλτε οποιοδήποτε άρθρο, αριθμό νόμου, παραγράφους κ.λπ. ώστε να δώσουμε ένα γενικό χαρακτήρα. Εξειδικευμένη η αγριότητα της εργασίας; Εξειδικευμένο το θέμα ότι στη Μακεδονία απολύονται εργαζόμενοι με SMS; Εξειδικευμένο το θέμα ότι στη Δυτική Μακεδονία μπαίνουν εργαζόμενες μέσα σε ψυγεία για να μην τις πιάσει ο έλεγχος σε σχέση με τις εισφορές που έπρεπε να πληρώνει η εργοδοσία; Εξειδικευμένο το θέμα της απόλυσης εγκύων γυναικών; Εξειδικευμένο η ασυδοσία σήμερα της εργοδοσίας; Εξειδικευμένες οι προτάσεις που ακούμε από επίσημους θεσμούς, όπως του ΕΒΕΑ, να πάμε στην τριήμερη βδομάδα εργασίας; Εξειδικευμένη η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα;

Λυπάμαι. Λυπάμαι για τη στάση του Πρωθυπουργού. Κάνει μεγάλο λάθος εάν πιστεύει ότι η ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι απλώς για έναν ενδοοικογενειακό διάλογο μέσα στη δεξιά, όπως παρατηρήσαμε πριν από λίγο. Και κάνει λάθος, για χρησιμοποιήσω μια σχολική έκφραση, μια που έχουμε σχολεία απέναντί μας, να κάνει Πρωθυπουργός σήμερα, που ένα από τα μεγαλύτερα θέματα σήμερα σε όλες τις χώρες είναι η ανεργία, να κάνει σκασιαρχείο από την αίθουσα αυτή. Είναι λάθος. Όπως είναι λάθος η όλη αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων σήμερα που συνδέονται με το θέμα της απασχόλησης.

Θέλω να τονίσω ότι μας έχει κάνει έκπληξη ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι υπαγορεύσεις από την Ε.Ε. σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα και από το γεγονός ότι, αντί να έχουμε Πρωθυπουργό Έλληνα, έχουμε πρωθυπουργό τον κ. Αλμούνια.  Τι έκανε ο κ. Αλμούνια όταν οργίαζαν οι τράπεζες; Τι έκανε ο κ. Αλμούνια όταν οι τράπεζες διαμόρφωσαν, κατακρημνίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη, χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καλύπτουν οι χώρες μέλη; Και ενδιαφέρεται για το 3% της Ελλάδας και για το 3% της Ιρλανδίας ή της Γαλλίας ή της Ιταλίας;

Γιατί ακολουθείτε αυτή τη στάση; Ακόμη και η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών έκανε χτες ανοιχτή κριτική. Γιατί ακολουθούμε αυτή τη δουλική στάση απέναντι στον Μπαρόζο και τον Αλμούνια, οι οποίοι θα έπρεπε να κρύβονται σήμερα; Για ποιο λόγο δεν έχει η Ελλάδα μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίξει, όχι μόνο την αξιοπρέπεια της χώρας μας, αλλά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Διότι το νέο στοιχείο από την ώρα που σας υπέβαλα την ερώτησή μου αυτή είναι το γεγονός ότι προσαρμόζει η κυβέρνηση στις υπαγορεύσεις Αλμούνια το δημοσιονομικό μας πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, που σημαίνει δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες απολύσεις ουσιαστικά συμβασιούχων και άλλων και περιορισμούς εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο του δημοσίου.

Θα ήθελα τις εξής απαντήσεις από σας.

Πρώτον, ποιος είναι ο υπολογισμός από την προσαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας στις απαράδεκτες αξιώσεις της Ε.Ε. σε σχέση με τη μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο ή και ευρύτερα και τη μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεύτερον. Εάν έχει υπάρξει μια χαρτογράφηση και μια εκτίμηση για τις συνέπειες σε σχέση με την ανεργία από τη διεθνή κρίση.

Τρίτον. Κατά πόσον έχετε θέσει σε κίνηση τα σώματα επιθεωρητών εργασίας , γιατί βλέπουμε μια αγριότητα σήμερα, μια ζούγκλα στο θέμα των εργασιακών συνθηκών. Κι αυτά τα νέα παιδιά στο θεωρείο καταλαβαίνουν, γιατί έχουν αδέλφια και έχουν γονείς και βλέπουν τις συνθήκες που υπάρχουν.

Τέταρτον. Είχατε πει για 40, 60 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στους δήμους και που θα είναι ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης. Πώς θα υπάρξει αυτό μέσα στο πλαίσιο αυτής της ακραίας δημοσιονομικής σταθερότητας;

Ευχαριστώ πολύ».