Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/02/2009

Διακοπή σίτισης στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Λαυρίου

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ύστερα από κινητοποιήσεις εκατοντάδων φιλόζωων συμπολιτών μας, σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης εγκαταλελειμμένων ζώων στην περιοχή της Λαυρεωτικής, ο δήμαρχος Λαυρίου παραχώρησε τον Μάρτιο του 2008, ένα χώρο για τη δημιουργία Καταφυγίου  αδέσποτων ζώων και υποσχέθηκε  την κάλυψη της διατροφής τους.

Σήμερα, τα 100 περίπου αδέσποτα ζώα τα οποία φιλοξενούνται στον ανωτέρω χώρο, διαβιούν σε συνθήκες  αθλιότητας, με πρόχειρες και ελαττωματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες   δεν προσφέρουν καμμία προφύλαξη  από τις καιρικές μεταβολές και από ενδεχόμενες ασθένειες.

Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής  έχει καταγγείλει  τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων ζώων.  Σχετικές για την κατάσταση των εγκαταλελειμμένων ζώων είναι και οι εκθέσεις ελέγχου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και της Δ/νσης της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, καθώς  και η παρέμβαση της Περιφέρειας.

 Επιπροσθέτως, ο  Δήμαρχος Λαυρίου αποφάσισε τη διακοπή της χορήγησης τροφής στα 105 ζώα που διαβιούν στο Καταφύγιο, λόγω έλλειψης  αναγκαίων πόρων. 

Επισημαίνεται ότι η μέριμνα και η προστασία των αδέσποτων ζώων  ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις τόσο της εθνικής, όσο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ  τα προγράμματα για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων  αδέσποτων ζώων συγχρηματοδοτούνται  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους ενδιαφερόμενους δήμους.

Με δεδομένο ότι  ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων  αποτελεί και το μέτρο για την ποιότητα του πολιτισμού μας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

•    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την  ομαλή οργάνωση και  λειτουργία  του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων  στο Λαύριο, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη σίτιση και η υγιεινή διαβίωση  των αδέσποτων ζώων της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης