Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/02/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA"

thumbnailΔείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜEGA


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑTA ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

-    Για δηλώσεις Πάγκαλου

Ο κ. Πάγκαλος  έχει έναν αυθορμητισμό και μια ειλικρίνεια στον τρόπο που μιλάει, κι αυτό δεν πρέπει να του το καταλογίσουμε, ανεξαρτήτως αν με αυτά που λέει διαφωνούμε πλήρως. Το ΠΑΣΟΚ μας λέει «τι καλοί που είστε και θέλουμε να συνεργαστούμε» αλλά του ξεφεύγει του κ. Πάγκαλου και βγάζει τον πραγματικό του εαυτό, κατά την εκτίμησή μου τον πραγματικό εαυτό και του ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα λέει ότι μας θέλει δίπλα του, αλλά θέλει να εξαφανιστούμε από τον χάρτη. Πιστεύει ότι η Αριστερά δεν έχει λόγο ύπαρξης- το έχει άλλωστε ξαναπεί. Υπάρχουν δυο κόμματα τα οποία, λέει, ότι μπορούν και να εναλλάσσονται στην εξουσία. Κατά τη δική μας εκτίμηση, αυτά τα δύο κόμματα δεν διαφέρουν και σε πολλά όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές τους στην οικονομία και την κοινωνία. Αυτές οι απόψεις και αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να καταδικαστούν, κατά τη γνώμη μου, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

-    Το ΠΑΣΟΚ σας έχει πει ότι θέλουμε να συνεργαστούμε.. εσείς κλείσατε τις…

Από τη μία υπάρχει μια γενικόλογη επίκληση συνεργασιολογίας εδώ και πάρα πολύ καιρό, την οποία την ακούμε από την περίοδο του Α. Παπανδρέου για την Αριστερά, όταν έκανε λόγο για «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Όταν όμως φτάνει το πράγμα στο δια ταύτα, πού θα συνεργαστούμε, πάνω σε ποιες προγραμματικές θέσεις, σε ποιες προτάσεις, τότε δεν βλέπουμε κάτι συγκεκριμένο. Κι εμείς έχουμε την αίσθηση ότι αυτή η γενικόλογη επίκληση της συνεργασίας, γίνεται προκειμένου να ψαρεύουν ψηφοφόρους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ που λοξοκοιτάζουν στην Αριστερά. Ψαρεύουν δηλαδή στα θολά νερά της συνεργασιολογίας.

-    Την προηγούμενη Κυριακή είχε μια δημοσκόπηση το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής… και είδα ότι τα ποσοστά του ΣΥΝ στη δεύτερη εκλογή μειώνονται πολύ…..

Την επόμενη φορά σας προτείνουμε να φτιάξετε και μια δημοσκόπηση ρωτώντας τι θα κάνουν οι πολίτες εάν τα δυο κόμματα κυβερνήσουν μαζί.

-    Το ερώτημα που βάλαμε είναι υπαρκτό….

Γιατί το άλλο δεν είναι; Τα ίδια τα στελέχη και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ λένε… Όλα υπαρκτά είναι.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τι θα βγει στην κάλπη, θα το δούμε. Κι αν θα έχουμε δεύτερες εκλογές, αν δεν θάχουμε, αυτό που θέλω να σας πω ότι εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η επόμενη μέρα. Αν δεν μας ενδιέφερε, δεν θα καθόμασταν να παράξουμε 400 σελίδες προγραμματικές θέσεις, να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Όχι με την έννοια, τι θα γίνει για να ρθούμε στην κυβέρνηση εμείς και να έχουμε ένα κομμάτι εξουσίας. Με την έννοια ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια λαίλαπα η οποία δεν έχει προηγούμενο. Στις επόμενες μέρες, μήνες, θα έχουμε απολύσεις. Βλέπουμε να επιμένουν οι κυβερνώντες κι όσοι μας δίνουν συμβουλές από την Κομισιόν και ο Διοικητής της ΤτΕ μια πολιτική η οποία είναι αποτυχημένη και έχει οδηγήσει σε κρίση και βλέπουμε να επιμένουν να θέλουν να περάσουν την κρίση στα κεφάλια των εργαζομένων, των συμβασιούχων, των επισφαλώς εργαζόμενων, της νεολαίας.. αλλά κανείς να μην μιλάει για τους τραπεζίτες που παίρνουν για τους 28 δις. Να μιλάνε για την ανάγκη περικοπών μισθών και συντάξεων, αλλά να μην βλέπει κανείς τους μισθούς που είναι της τάξης των 50 χιλ. ?, όπως του προέδρου της ΕτΕ ή τους Διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ ή του διευθυντή της ΔΕΗ, όλων αυτών των στελεχών που έπαιρναν τα stock options και έπαιρναν τις προμήθειες από τις μετοχές, την προνομιακή διαχείριση μετοχών κι έχουν μισθούς οι οποίοι είναι ιλιγγιώδεις. Κανείς δεν μιλάει για περικοπές σ΄ αυτούς τους μισθούς. Περικοπές στους μισθούς των 700 ? λένε να κάνουν.

Εμείς λέμε ότι αυτή η πολιτική έχει φτάσει στα όριά της την κοινωνία. Κι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Μας μιλάνε για περικοπές, για ελλείμματα, μας λένε ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό… Κι εμείς τους λέμε, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έλλειμμα είναι υψηλό, πολύ υψηλότερο απ΄ ότι στη χώρα μας, πάνω από 10%θα είναι στη Γαλλία.. στην Ισπανία, όπως μας λένε ότι εμείς σ΄ αυτά τα τρία χρόνια κρίσης που έχουμε μπροστά μας πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα. Και ξέρετε τι κάνουν; Δίνουν 28 δις στις τράπεζες κι αυτές, αντί να τα δώσουν πίσω σε δάνεια χαμηλότοκα να ανασάνει ο κόσμος, πηγαίνουν και τα επενδύουν στις υψηλού ρίσκου επενδύσεις τους στις βαλκανικές χώρες και πάνε και αγοράζουν ομόλογα του δημοσίου υψηλού επιτοκίου. Δηλαδή, δίνουμε ζεστό κρατικό χρήμα κι αυτό το επιστρέφουν στο κράτος, δανείζονται από το κράτος, παίρνουν ομόλογα, φεσώνοντας το κράτος με υψηλό επιτόκιο. Αν τους καταλάβει ο κόσμος, θα τους πάρει με τις πέτρες.

Κι εσείς μου λέτε τώρα, να δούμε τι θα γίνει με το ζήτημα της εξουσίας, αν θα πάρουμε κανέναν υπουργείο. Δεν μας ενδιαφέρουν τα υπουργεία. Μας ενδιαφέρει να σταματήσει αυτή η πολιτική, γιατί έχει οδηγήσει την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού.

-    Δεν το λέμε εμείς .. Το λέει το ΠΑΣΟΚ… Αυτά περίπου, όχι ακριβώς έτσι.. τα λέει και το ΠΑΣΟΚ. Και λέει το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν έρχεστε να συνεργαστούμε άμα θα βγω πρώτο κόμμα για να τα αντιμετωπίσουμε..

Αν τα λέει το ΠΑΣΟΚ, να μας μιλήσει με σαφήνεια σε κάποιες βασικές αιχμές προγραμματικές, που εμείς καταθέτουμε με μεγάλη ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Να μας πει με σαφήνεια, θέλει τη δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα ναι ή όχι; Θέλει το επόμενο διάστημα να κρατηθεί υπό δημόσιο έλεγχο ο εθνικός αερομεταφορέας ή τον θέλει σε ιδιωτικά χέρια; Θέλει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στη στήριξη της κοινωνίας με ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, με νέες θέσεις εργασίας ναι ή όχι; Θέλει δημόσια και δωρεάν παιδεία ή ιδιωτικά πανεπιστήμια; Θέλει να έχουμε την εκκλησία χωρίς κανένα έλεγχο και να υπάρχει το αφορολόγητο ή όχι… Μια σειρά από ζητήματα…

-    Εσείς θα ζητήσετε να γραφτεί στον ΣΥΝ ο κ. Παπανδρέου..

Όχι, δεν ζητάμε να γραφτεί στον ΣΥΝ ο κ. Παπανδρέου. Αυτό που λέω είναι ότι δεν έχει καταλάβει και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής και κυρίως όσοι επεξεργάζονται την οικονομική κατεύθυνση της χώρας ότι εδώ έχουμε επισυμβεί τεράστιες αλλαγές .. Έχουμε την κατάρρευση του υπαρκτού καπιταλισμού. Αν το ΄89 είχαμε την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, που τα έκανε όλα άνω-κάτω και ιδίως έπεσε στην Αριστερά ως κεραυνός εν αιθρία, σήμερα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Στην Ευρώπη κρατικοποιούν τράπεζες, στις ΗΠΑ οι Μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού λένε ότι κάναμε λάθος. Άρα περιμένουμε απ΄ όσους θεωρού ότι πρέπει να κυβερνήσουν κι είναι κόμματα εξουσίας, να μας πουν πού έκαναν λάθος και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Εμείς καταθέτουμε με ευθύνη τις προτάσεις μας, προτάσεις διεξόδου από την κρίση και λέμε ότι χρειαζόμαστε άλλο μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης. Όχι σαν την ανάπτυξη που είχαμε τα τελευταία χρόνια, που είχαμε 4 και 5% ρυθμούς ανάπτυξης και δεν έμεινε τίποτε στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση..

Για το πρόγραμμα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ

-    Να κουβεντιάσετε με στόχο εκλογική συνεργασία… Να μην μπει ο τόπος σε δεύτερες εκλογές…

Εμείς καταθέτουμε με πολύ μεγάλη ευθύνη προτάσεις διεξόδου από την κρίση. Λέμε όμως ότι δεν τις καταθέτουμε προσχηματικά, Λέμε ότι είναι οι αναγκαίες εκείνες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε προκειμένου να βγούμε από την κρίση χωρίς να την πληρώσει η κοινωνία. Αλλιώς θα έχουμε μια κοινωνία διαλυμένη… Βλέπουμε ότι θέλουν να μειώσουν το έλλειμμα κάθε χρόνο ½%, που σημαίνει 1,5 δις περικοπές. 28 δις  στις τράπεζες. 1,5 δις περικοπές από τους απολυμένους που θα έχουμε το ερχόμενο διάστημα… Και σήμερα βλέπω ότι θέλουμε 5 χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους..

Λέω λοιπόν κάτι το οποίο είναι απλό και λογικό. Εμείς καταθέτουμε συγκροτημένες προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση. Μας λένε δεν είναι ρεαλιστικές. Μας το έλεγαν τόσα χρόνια. Ας μας εξηγήσουν το δικό τους ρεαλισμό. Εάν οι θέσεις μας αυτές δεν γίνουν αποδεκτές, τότε εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να γίνουμε μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Εάν γίνουν αποδεκτές, βεβαίως και θα συμβάλουμε με πρωταγωνιστικό ρόλο κι όχι ως δεκανίκι σε μια διακυβέρνηση που θα αλλάξει ρότα, μια αριστερή διακυβέρνηση, διακυβέρνηση διεξόδου από την κρίση. Δεν το βλέπουμε αυτό σήμερα. ..

-    Δεν μπορείτε να επιβάλλετε και τις απόψεις σας 100%.. Η σύγκλιση αυτό σημαίνει….

Αφήστε να εκτιμήσουμε εμείς ποιο είναι το ποσοστό εκείνο το 100 ή το 50 ή το 30 ή το 60 το οποίο θα  είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για να αλλάξει ρότα ο τόπος. Εάν εμείς συμβάλουμε σε μια κυβερνητική λύση, στηρίξουμε μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει μια από τα ίδια, τότε ποια ελπίδα θα έχει αυτός ο κόσμος… Αν δουν το πανηγυράκι της εξουσίας να μοιράζει θέσεις την στιγμή που η κοινωνία καταρρέει, τότε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Εμείς δεν έχουμε κανένα σαράκι να γίνει υπουργός ο φίλος μου ο κ. Πάγκαλος.. ούτε εμείς οι ίδιοι θέλουμε να γίνουμε υπουργοί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην την πληρώσουν οι συμβασιούχοι, όσοι παίρνουν 700 ή 480 ?, όσοι θα την πληρώσουν αύριο με τις απολύσεις που θα χτυπήσουν κόκκινο και να αρχίσει να βάζουν το χέρι στην τσέπη όλοι όσοι κέρδιζαν αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης.

Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα πολλά χρόνια και από το 1996 ως το 2004 εισήγαγε στη χώρα την ελαστική εργασία, τα μοντέλα τα οποία τα έφερε ως προκλήσεις για το μέλλον, τα μοντέλα των εργολαβιών στο δημόσιο τομέα, τις Κούνεβες που δουλεύουν για 400 ? ανασφάλιστες ή σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας με νόμους του ΠΑΣΟΚ τις έχουμε. Να τα δούμε αυτά. Να πούμε την αλήθεια. Κι εμείς θέλουμε από δυνάμεις πολιτικές που θέλουν να είναι αξιόπιστες το πρώτο θεμέλιο για την αξιοπιστία είναι η αυτοκριτική. Να βγουν και να μας πουν, κάναμε λάθος, αλλάζουμε ρότα. Δεν μας το λένε όμως.

Για το συνέδριο του ΚΚΕ

-    Αυτό που ρωτάμε είναι αν είναι ερμητικά κλειστές οι πόρτες σ΄ αυτό το ενδεχόμενο. Το ΚΚΕ λέει .. δεν συζητάω με κανέναν…

Είπατε όμως για το ΚΚΕ. Έχει το συνέδριό του αυτές τις μέρες. Κι εγώ ειλικρινά θλίβομαι διότι το ΚΚΕ, αντί να συζητάει σήμερα για την μεγάλη κρίση και πώς θα την αντιμετωπίσουμε, συζητάει για το χθες για το παρελθόν. Τούτες τις μέρες παίζεται στους κινηματογράφους μια εξαιρετική ταινία του ΘΘ.  Αγγελόπουλου «Σκόνη του χρόνου». Νομίζω ότι έχει συσσωρευτεί στον Περισσό αυτή η σκόνη όλες αυτές τις μέρες. Το ξεσκόνισμα των αγαλμάτων του Στάλιν έχει δημιουργήσει μεγάλη σκόνη, η οποία έχει κατακάτσει στον Περισσό. Και αναρωτιέται κανείς αν μπορούν να θεωρούν ότι, βάζοντας στο στόχαστρο τις άλλες αριστερές δυνάμεις -διότι πρώτη φορά το ακούσαμε αυτό από εισήγηση Γεν. Γραμματέως του ΚΚΕ- ότι στόχος στις ευρωεκλογές δεν είναι ο δικομματισμός, αλλά να τιμωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζοντας τέτοιους στόχους αν μπορεί κανείς να πείσει ότι είναι μια δύναμη που θέλει να συμβάλει στην ανατροπή των συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας.

Στενοχωριέμαι και θλίβομαι διότι υπάρχουν προϋποθέσεις σήμερα, με μια διαφορετική στάση από την πλευρά της ηγεσίας του ΚΚΕ και με μια διαφορετική προσέγγιση μιας μερίδας σοβαρής που υπάρχει στη βάση του ΠΑΣΟΚ και το πιέζει να αλλάξει πολιτική αλλά δεν αλλάζει- να δούμε ευρύτερες συσπειρώσεις που θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και που θα κάνουν πιο εφικτή την προοπτική της αριστερής διακυβέρνησης, που την έχει ανάγκη ο τόπος.

Για το θέμα της τρομοκρατίας

-    Είχαμε τις γνωστές επιθέσεις και κατά του ALTER και στη City Bank που, αν ανατιναζόταν το αυτοκίνητο, δεν ξέρω πόσους νεκρούς θα είχαμε..  Ποια είναι η θέση του δικού σας κόμματος… Γιατί από κάποιες απαράδεκτες απόψεις που κυκλοφορούν, μιλάνε για μια κατά κάποιο τρόπο.. όχι υπόθαλψη.. χάιδεμα αυτιών ενός χώρου  μέσα στο χώρο στον οποίο κινείται αυτό το σύστημα… Κι έχει σημασία να μας πείτε τι λέτε εσείς και πώς το βλέπετε…

Δεν σας κρύβω ότι είμαι πάρα πολύ ανήσυχος με όσα συμβαίνουν. Διότι αυτό που είδαμε προχθές –και αναφέρομαι στην υπόθεση της City Bank στην Κηφισιά- δε το έχουμε ξαναδεί και δεν μπορεί κανείς φυσιολογικός άνθρωπος να πιστέψει ότι πίσω από τέτοιες ενέργειες, που θυμίζουν ενέργειες σκληροπυρηνικών φονταμενταλιστών στη Βαγδάτη και στην Καμπούλ ή επιθέσεις νεοφασιστικών οργανώσεων, μπορεί να κρύβονται κάποιοι που έχουν στο μυαλό τους -έστω και με στρεβλό τρόπο- την επανάσταση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να το πιστέψει αυτό. Αυτό για το οποίο εγώ ανησυχώ πάρα πολύ είναι ότι κάποιοι θέλουν να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία. Κάποιοι θέλουν να μας τρομοκρατήσουν.

Εμείς φοβόμαστε πάρα πολύ ότι πίσω απ΄ όλα αυτά κρύβεται μια προσπάθεια να φιμωθούν αγώνες και αντιστάσεις. Να δημιουργηθεί ένα πέπλο βαθύ τρομοκρατίας και να πέσει στον ελληνικό λαό. Και ανησυχούμε. Και ανησυχούμε και για άλλα.

Ανησυχούμε πολύ για φαινόμενα βίας και ακραίου χουλιγκανισμού που είδαμε από μια ομάδα περιφερόμενων κρετίνων, που λειτουργεί με λογικές ΕΚΟΦ, σε πανεπιστημιακούς χώρους, και όχι με λογικές επαναστατημένων ή αριστερών ή αναρχικών, που χτύπησαν τον Γ. Πανούση, ο οποίος μίλαγε σε μια εκδήλωση για τα δικαιώματα των φυλακισμένων και των κρατουμένων –για τους οποίους υπήρχε ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης στον αγώνα που είχαν κάνει για τα δίκαια αιτήματα που είχαν- έναν άνθρωπο ο οποίος κατά καιρούς και επανειλημμένα έχει ταχθεί κατά όλων των αντιτρομοκρατικών νόμων και πήγαν και ξυλοκόπησαν τον Γ. Πανούση. Αν είναι δυνατόν!

Όλα αυτά είναι ανησυχητικά φαινόμενα. Βεβαίως άλλης τάξης μεγέθους το ένα -μην τα συνδέουμε- άλλης τάξης μεγέθους το άλλο. Όμως βλέπουμε ότι δημιουργείται ένα κλίμα…

-    Φαντάζομαι όμως ότι η εξίσωση που επιχειρούν ορισμένοι και σας ζητούν να το κάνετε είναι να εξισώσετε ας πούμε μια επίθεση κατά του καθηγητή Γ.Πανούση με μια επίθεση που θα γίνει σ΄ένα κατάστημα ενός ανθρώπου στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμα και εναντίον ενός αστυνομικού.. Αυτό φαντάζομαι ότι έχουν στο μυαλό τους….

Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Αυτό που είδα όμως όλο το προηγούμενο διάστημα, όλο το Δεκέμβρη, ήταν μια προσπάθεια να ταυτιστεί ένα γνήσιο κίνημα αντίστασης, οργής, αγανάκτησης, ένα γνήσιο, νεανικό, νεολαιίστικο κίνημα με πράξεις βίας και τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό ήταν απαράδεκτο. Από την πρώτη στιγμή βγήκαμε, σταθήκαμε στο ύψος μας, δεν κάναμε πίσω παρά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε. Μπορεί να είχαμε πολιτικό κόστος. Δεν μας νοιάζει το πολιτικό κόστος. Για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή από κάποια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις είναι ότι αισθανόμαστε ότι μεγάλη μερίδα της ελληνικής νεολαίας βλέπει δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της μια δύναμη που δεν μασάει τα λόγια της.

-    Πάντως και μια μικρή μερίδα της ελληνικής νεολαίας παρεξηγεί όλο αυτό το κίνημα της αμφισβήτησης και θεωρεί ότι είναι επαναστατική πράξη να πλακώνει τον Πανούση στο ξύλο ή να κάνει πλιάτσικο στα καταστήματα…

Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται. Πάνε και χτυπάνε τον κ. Πανούση, ο οποίος είναι ένας δημοκράτης, στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΝ Νομάρχης Αθήνας, πάνε και βάζουν γκαζάκια στα γραφεία του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα 17 που έβαλε αυτή η περίφημη οργάνωση.  Εμείς δηλαδή που ουσιαστικά κατηγορούμαστε ότι υποθάλπουμε τέτοιες πρακτικές είμαστε ταυτόχρονα και οι ίδιοι θύματα αυτών των πρακτικών.

To Γραφείο Τύπου