Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/05/2006

Υπό την αιγίδα του Γούλφοβιτς, γνωστού "νεοσυντηρητικού γερακιού", η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της FINANSBANK, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακοίνωση του IFC, χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αποκτήσει το 5-10% των μετοχών της FINANSBANK προκειμένου να υποβοηθήσει την εξαγορά της από την Εθνική Τράπεζα, έρχεται να υπογραμμίσει την άκρως πολιτική και γεωπολιτική διάσταση του εγχειρήματος.

Το γεγονός ότι ο κ. Γούλφοβιτς, γνωστό «νεοσυντηρητικό γεράκι» , πρώην υφυπουργός 'Αμυνας των ΗΠΑ από τους φανατικούς θιασώτες του πολέμου στο Ιράκ και υποδειχθείς από τον Πρόεδρο Μπους στη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατέχει σήμερα, παίρνει υπό την αιγίδα του μια εξαγορά Τράπεζας, πράγμα πρωτοφανές για τις πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιβεβαιώνει ότι το μεγάλο άνοιγμα της Εθνικής στην Τουρκία έχει την έγκριση, αν δεν είναι και της έμπνευσης, των ΗΠΑ. 'Αλλωστε αυτή την πολιτική διάσταση της εξαγοράς και της παρέμβασής του τονίζει η ίδια η ανακοίνωση του IFC για την απόκτηση σημαντικού ποσοστού στη μετοχική σύνθεση της FINANSBANK.

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η βασική επιδίωξη είναι, με την εξαγορά αυτή, η Εθνική να παραχωρηθεί πλήρως στους διεθνείς αμερικάνικους χρηματιστικούς κύκλους και τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, προκειμένου, πέραν των άλλων, να υπηρετηθούν βασικοί πολιτικοί και στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου