Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/02/2009

ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για δραματικές απώλειες των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του έκανε την εξής δήλωση.

Η οικονομική κρίση έχει ήδη εξαερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποθεματικών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαν τοποθετηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος τους στον χρηματιστηριακό ή άλλο τζόγο και στα δομημένα ομόλογα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων στο ύψος και στο επίπεδο που έδειχνε η αποτίμησή τους στα τέλη του 2007.

Οι τράπεζες θα πρέπει να επαναγοράσουν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα σύνθετα (δομημένα) ομόλογα υψηλού ρίσκου, που τους είχαν πουλήσει, στη τιμή της αρχικής πώλησής τους καταβάλλοντάς τους και τους αναλογούντες τόκους.

Η κυβέρνηση επίσης πρέπει να αντικαταστήσει τα παλιά κρατικά ομόλογα, που βρίσκονται σήμερα στα ασφαλιστικά Ταμεία, με νέα ομόλογα του δημοσίου με επιτόκια αντίστοιχα του τρέχοντος αυξημένου επιτοκίου. Να προχωρήσει δηλαδή στην έκδοση νέων ειδικών κρατικών ομολόγων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων τα επιτόκια να εναρμονίζονται με αυτά των νέων εκδόσεων ομολόγων, εφόσον αυτά είναι υψηλότερα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει επιτέλους να απαγορευτεί η τοποθέτηση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης σε χρηματιστηριακό ή άλλο τζόγο και σε δομημένα ομόλογα και να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής που στερεί τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση από έσοδα 8 δις ευρώ το χρόνο.

To Γραφείο Τύπου