Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/02/2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Θέσεις του Τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ για μια Σύγχρονη Δημοκρατική και αποτελεσματική Αστυνομία ανοιχτή στην κοινωνία για την Λαϊκή Ασφάλεια, από τον λαό με το λαό.


Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλειας του λαού με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος με ενιαία δράση και λειτουργία μακριά από ιδεολογικές προκαταλήψεις και ρατσιστικές φοβίες.  Κατάργηση των θεσμών των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και ιδιωτικών εταιρειών security.

Κύριος άξονας για μια σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία αποτελεί η αλλαγή στην εκπαίδευση με την ίδρυση του "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ" και ένταξη τους στην ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ μέσω πανελληνίων εξετάσεων χωρίς στρατονισμούς με τετραετή φοίτηση και ενός έτους πρακτικής εκπαίδευσης με ταυτόχρονη απόκτηση ειδικότητας στους τομείς δημόσιας ασφάλειας και τάξης και δια βίου εκπαίδευση. 

Την ίδρυση της "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ" που θα καλύπτει την δράση και λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, τον προγραμματισμό και την επιστημονική τεκμηρίωση της αντιεγκληματικής πολιτικής, όσο και την υποστήριξη των εργαζόμενων στην γνώση και τον κοινωνικό ρόλο του Αστυνομικού με σεβασμό στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού και του ίδιου στην καθημερινή του εργασία.

Επίσης να προτείνει με αξιοκρατικά κριτήρια την ανάδειξη στελεχών διοίκησης της ΕΛΑΣ.

Δημιουργία μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας του Σώματος με βάση την αποτελεσματικότητα και τις γνώσεις για ικανή διοίκηση, απεγκλωβισμό από τη λογική ένταξης στις κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές, ανεξαρτησία και διαφάνεια, αξιοκρατία στις κρίσεις και προαγωγές βάση συγκεκριμένων τυπικών και ουσιαστικών αξιών.

Η επιτροπή αυτή πρέπει να συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, δημόσιος απολογισμός και έλεγχος του έργου κάθε αστυνομικού τμήματος.

Ο ΣΥΝ θεωρεί πρωταρχικό μέλημα και ΚΥΤΤΑΡΟ της δημόσιας ασφάλειας την πλήρη αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Τμημάτων με πληθυσμιακά, εγκληματολογικά και γεωγραφικά κριτήρια, χωρίς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς με διαφάνεια και ανεξαρτησία στο πρόγραμμα δράσης με δημοκρατική συμμετοχή και έλεγχο στην εφαρμογή της προληπτικής και αντιεγκληματικής πολιτικής με πλήρη στήριξη υλικοτεχνικής υποδομής και επαγγελματικής εκπαίδευσης με ευσυνείδητη συμμετοχή και λειτουργία , με διάλογο των κοινωνικών τάξεων και προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΛΑΣ.

Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους αστυνομικούς. Kατάργηση του Ν.2226/94 και εφαρμογή του Ν. 1264/82 με δικαίωμα απεργίας χωρίς διακρίσεις σε σωματεία Αξιωματικών και κατώτερων Αστυνομικών. Eνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στην ΑΔΕΔΥ. Συμμετοχή στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Στήριξη και ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του αστυνομικού, απεγκλωβισμός απ' την λογική του εχθρού λαού όπως επίσης και του ιδιόμορφου ρατσισμού απέναντι στον εργαζόμενο αστυνομικό. Κοινωνική καταξίωση και αποδοχή, μια αστυνομία ανοιχτή στην κοινωνία.

Αποστρατιωτικοποίηση, στροφή στο δημόσιο χαρακτήρα της ελληνικής αστυνομίας. Κατάργηση της ιεραρχίας και πειθαρχίας Ν.1481/84 του ημιστρατιωτικού τύπου οργανισμό με κύρια χαρακτηριστικά την γραφειοκρατία, τον συγκεντρωτισμό και την μεταφορά ευθυνών από πάνω προς τα κάτω, την αναποτελεσματικότητα, την πολυδιάσπαση των αστυνομικών υπηρεσιών τον πληθωρισμό Αξιωματικών και Στρατηγών και του "Αποφασίζομεν και διατάσομεν" των εκάστοτε Υπουργών και Στρατηγών.

Το σημερινό μοντέλο δράσης και λειτουργίας έχει αποτύχει και χρειάζεται ριζική αλλαγή τόσο στην εκπαίδευση που θα έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και θα ενώσει την κοινωνία με τον επαγγελματία αστυνομικό.

Το σημερινό μοντέλο δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι κάτι ξεχωριστό με αποτέλεσμα την απαξίωση του έργου αστυνομικού και τον κοινωνικό του αποκλεισμό.

Η ελληνική αστυνομία με το Ν.2800/2000 περί αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. δεν δίνει ξεκάθαρο τον χαρακτήρα της, τι αστυνομία έχουμε;  Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβερνητικής εξουσίας παρά την τυπική κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας τάξης και ένταξης στο Εσωτερικών, έρμαιο των κομματικοποιημένων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών εξυπηρετώντας την κυβερνητική πολιτική του ρουσφετιού π.χ διαγραφή προστίμων τροχαίων παραβάσεων, εξυπηρέτηση των ημετέρων σε θέσεις επιτελικές μακριά από το αστυνομικό επάγγελμα που είναι στο αστυνομικό τμήμα και στη γειτονιά.

Η ελληνική αστυνομία πρέπει να εξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο  πολιτικό δημοκρατικό και αποτελεσματικό σώμα με κοινωνικό δημοκρατικό προσανατολισμό.

Με διαφάνεια στις προμήθειες εξοπλισμών και υλικοτεχνικών υποδομών στην διαχείριση αποθεματικών των ταμείων με συμμετοχή των εκπροσώπων σ' αυτά, με εγγύηση των αποθεματικών και των συντάξεων των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου.

Κατάργηση των ειδικών μονάδων καταστολής ΜΑΤ και ΥΜΕΤ και ένταξη τους στα πολυδύναμα  αστυνομικά τμήματα για ενίσχυση και εφαρμογή της προληπτικής και αντιεγκληματικής πολιτικής.

Κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος και του τρομονόμου και όλων των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα που συντείνουν στην "κοινωνία της επιτήρησης" (ευρωπαϊκών ή διατλαντικών), ευρωφακέλωμα, διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να παρέχει δημόσια ασφάλεια, ένα κοινωνικό αγαθό που πληρώνει ο ελληνικός λαός χωρίς παρεμβάσεις απ' την εκάστοτε εξουσία και μακριά από την εφαρμογή της κάθε κυβερνητικής πολιτικής.

Η έλλειψη κοινωνικού κράτους και αντιεγκληματικής πολιτικής καθώς και η παντελής έλλειψη υποδομών απεξάρτησης και επανένταξης από το κράτος, ο μη διαχωρισμός των κρατουμένων αποτελούν φαύλο κύκλο για την ελληνική κοινωνία που καθιστά ακόμα πιο αδύνατη και αναποτελεσματική τη θέση της ΕΛ.ΑΣ., απέναντι στο έγκλημα που διαρκώς οργανώνεται και διεθνοποιείται, παρεμβαίνοντας σε οικονομίες, κυβερνήσεις και οργανισμούς που διαφθείρουν τον κοινωνικό ιστό σε μικρές και μεγάλες κοινωνίες, καθώς και οι αλλαγή προτύπων ζωής της νεολαίας, ο αμερικάνικος τρόπος ζωής για εύκολο πλουτισμό, η κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και του καπιταλιστικού συστήματος, όπως επίσης το απόθεμα αδικίας του πολίτη, η ανεργία και η φτώχεια οδηγούν και αποτελούν την πρώτη ύλη για την έκρηξη της εγκληματικότητας στην γκετοποίηση με όλα τα επακόλουθα τους.