Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/02/2009

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με Προεδρείο ΟΤΟΕ

Συνάντηση με τον Προεδρείο της ΟΤΟΕ, πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και ο Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ, στο δύσκολο πλαίσιο στο οποίο υπάρχει σήμερα στην  οικονομία.

Θέλω να τονίσω το εξής.

Να σταματήσουν οι τράπεζες να προκαλούν. Είναι υπεύθυνες της κρίσης και πρέπει να ανταποκριθούν στις καινούργιες συνθήκες.

Πρώτα απʼ όλα να σταματήσει να προκαλεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δεχθεί να μην ισχύει καμία από τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την εξαγορά των χρεών των ιδιωτικών τραπεζικών κολοσσών τη στιγμή που όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει χώρες όπως η Ελλάδα, να μην περάσει το έλλειμμα του 3%.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει και όχι να περιμένει ως ελεημοσύνη, την εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ομολόγων ή ειδικού ταμείου, του δανεισμού της χώρας μας, η οποία έχει γίνει θύμα κερδοσκοπίας.

Δεύτερον. Aς σταματήσει να προκαλεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία υπερέβη κάθε άλλον. Ζητάει 3% όριο ελλείμματος, ακόμη και για το 2009. Ζει σε άλλη εποχή και σε άλλον κόσμο. Ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να επιστρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδας, την έκθεση που δόθηκε της προηγούμενες μέρες στη Βουλή.

Τρίτον. Το σύστημα των ιδιωτικών τραπεζών στη χώρα μας, να σταματήσει να ακολουθεί την πολιτική «πνιξίματος» των μικρών μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των καταναλωτών, αυτών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.

Η κυβέρνηση οφείλει:

•    Πρώτον, να μας κάνει έναν απολογισμό, πώς λειτούργησαν τα 28 εκατομμύρια μέχρι σήμερα, αντί να διαβάζουμε τις διαφημίσεις των τραπεζών.

•    Δεύτερον να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος πόλος, με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

•    Τρίτον να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη ρευστότητα της οικονομίας.

Τέλος, να πω ότι οι τράπεζες προκαλούν σε σχέση και με τους εργαζόμενους σʼ αυτές. Διότι αποδεικνύονται ένας αμείλικτος εργοδότης. Έχουμε εκατοντάδες και χιλιάδες απομακρύνσεις εργαζομένων, έχουμε συνθήκες επισφάλειας και το πιο ακραίο, την προσπάθειά τους να ματαιώσουν τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους εργαζομένους.

Ακούσαμε τις πολύ σωστές διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ, τις στηρίζουμε απολύτως και θα τις αναπτύξουμε την επόμενη βδομάδα, στη συζήτηση της Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τις τράπεζες, στην Ολομέλεια της Βουλής.  

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΤΟΕ: Ζητήσαμε από την πλευρά μας  να δούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να του εκθέσουμε τις απόψεις μας για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν και τους εργαζόμενους στις τράπεζες, αλλά και την πορεία και την προοπτική σʼαυτήν την κρίση του τραπεζικού συστήματος.

Αναδείξαμε την ανάγκη επιτέλους σήμερα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για μία νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ούτως ώστε να ζήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, να διασφαλιστεί η απασχόληση, που είναι το πρώτο ζητούμενο σήμερα σʼ αυτές τις συνθήκες.

Γιατί όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία απόλυση στο τραπεζικό σύστημα, επιφέρει αυτόματα τρεις μειώσεις θέσεων εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος ζητήσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια της ΟΤΟΕ, ενόψει του δικαστηρίου που πραγματοποιείται 6 του Μάρτη, όπου οι τραπεζίτες σύρουν στα δικαστήρια τον ΟΜΕΔ και την ΟΤΟΕ, προκειμένου να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις για τη συλλογική μας σύμβαση.

Δυστυχώς σʼ αυτόν τον αγώνα πρωτοστατεί η διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, μιας τράπεζας που ο διοικητής είναι διορισμένος από την κυβέρνηση. Καλέσαμε λοιπόν και το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθειά μας και με τη συμμετοχή του στη διαδικασία του δικαστηρίου στις 6 του Μάρτη.

To Γραφείο Τύπου