Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/06/2006

Δήλωση του Νίκου Α. Κωνσταντόπουλου μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

«Υπάρχει κοινή διαπίστωση με δυσάρεστα και επικίνδυνα αποτελέσματα. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έτσι ώστε να αποδεχθεί όλους τους όρους και τα κριτήρια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενίσχυση των πολιτικών και διπλωματικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας, εντός της διεθνούς κοινότητας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε αυτή η απόσταση να καλυφθεί.

Η σημερινή πραγματικότητα διευκολύνει αυτούς που θέλουν να πουλάνε όπλα στην τρελή κούρσα των εξοπλισμών που γονατίζει τις κοινωνίες και τις οικονομίες των χωρών, διευκολύνει εκείνους που θέλουν επικίνδυνα στρατηγικά σενάρια στην περιοχή για τους λαούς και τις χώρες, διευκολύνει επίσης αυτούς που θέλουν εντός της Τουρκίας, την ενίσχυση του στρατιωτικού - πολιτικού εκείνου κατεστημένου που δεν θέλει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Εμείς έχουμε θέσει την προτεραιότητα της αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών και έχουμε επίσης θέσει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Και το Δικαστήριο της Χάγης, και το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες επιμέρους θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν, ως περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ως τεκμήριο και ως πρόκριμα δηλαδή, για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Θα ήθελα να κάνω, επιτρέψτε μου, μία έκκληση: Πρέπει για τα μείζονα αυτά θέματα να υπάρχει μια σωστή, διαρκής και ουσιαστική ενημέρωση, ένας διαφορετικός τρόπος συζήτησης, έτσι ώστε και η κοινή γνώμη να γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία της χώρας να μπορεί χωρίς φοβίες, χωρίς παρερμηνείες ή στρεβλώσεις να χειρίζεται αυτά τα ζητήματα. Κάνω έκκληση στα ΜΜΕ, και απευθύνομαι σε όλους αυτούς που έχουν και νουν και υπευθυνότητα. Ο τρόπος που συζητούνται αυτά τα θέματα δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινής γνώμης, η οποία θα μπορεί πραγματικά να στηρίξει τα συλλογικά συμφέροντα της χώρας και είναι κάτι που πρέπει να προετοιμαστεί με ευθύνη όλων μας: κομμάτων, ΜΜΕ, θεσμών και άλλων δυνάμεων της χώρας».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου