Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/01/2009

Eπίλυση των προβλημάτων επισκευών και σχολικής στέγης στην Α΄ Αθήνας

Επίκαιρη ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τα προβλήματα της διπλοβάρδιας -η οποία στις αστικές περιοχές ανέρχεται στο 10%- και των μισθωμένων κτηρίων παρουσιάζονται ιδιαίτερα οξυμένα στα σχολικά συγκροτήματα της Α΄ Αθήνας. Επισημαίνεται ότι στο Δήμο Αθηναίων ενώ υπάρχουν χώροι που εδώ και είκοσι πέντε χρόνια προορίζονταν και έχουν χαρακτηριστεί για σχολική στέγη, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει οι εργασίες για ανέγερση σχολείων.

Επιπλέον, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αντισεισμικοί έλεγχοι, ενώ δεν έχει προβλεφθεί κονδύλιο για τυχόν έργα ενίσχυσης των κτηρίων. Επίσης, εκτιμάται ότι στο ? των σχολείων δεν διενεργούνται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης και τα σχετικά κονδύλια κάθε χρόνο μειώνονται.

Παράλληλα, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της αυθαίρετης μετατροπής των αύλιων χώρων, των αιθουσών εκδηλώσεων ή τον υπογείων σε αίθουσες διδασκαλίας. Τέλος, διαρκώς χάνονται οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία, καθώς οι αρμόδιοι καθυστερούν να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, το γεγονός ότι όλα τα καινούρια σχολικά κτήρια έχει αποφασιστεί να ανεγερθούν μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), έχει οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις και υπέρογκους προϋπολογισμούς στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός τα εξής:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανέγερσης των αναγκαίων σχολικών κτηρίων, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σχολικής στέγης και να μειωθεί το ποσοστό της διπλοβάρδιας στα σχολικά συγκροτήματα της Α΄ Αθηνών;

2) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να διενεργηθούν τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης στα σχολεία της Α΄ Αθηνών όπου απαιτούνται

 Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη