Skip to main content.
20/01/2005

Ελεύθεροι χώροι (σε κίνδυνο) στο Λεκανοπέδιο

Δήλωση του Μιχ.Παπαγιαννάκη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για θέματα Οικολογίας και Ποιότητα Ζωής

Ο ΣΥΝ έχει απερίφραστα ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε ρύθμισης που θα άλλαζε τα σχέδια ( και τις κατά καιρούς, συνήθως προεκλογικούς, υποσχέσεις και εξαγγελίες) για να δημιουργηθεί στην περιοχή Γουδή ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Αυτή η προοπτική ανταποκρίνεται στις αντικειμενικές ανάγκες της πόλης, σε μια στοιχειώδη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της, στα πάγια αιτήματα των γειτονικών δήμων, αλλά και σε πολλαπλές γνωμοδοτήσεις ή και δεσμεύσεις οργανισμών που έχουν ασχοληθεί και επίσημα με τον προγραμματισμό της χρήσης των ελάχιστων εναπομενόντων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα. Η φημολογούμενη απόφαση για εγκατάσταση στην περιοχή αυτή γηπέδου επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τις συμπαρομαρτούσες εγκαταστάσεις εντατικών εμπορικών δραστηριοτήτων θα διασπούσε το ενιαίο της περιοχής και θα ακύρωνε ουσιαστικά τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ζητάμε αντίθετα να ακυρωθεί η όποια σκέψη ή πρόθεση της Κυβέρνησης για τέτοιου τύπου παρέμβαση και να προχωρήσει ταχύτατα στον πρακτικό σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ζητάμε επίσης να πάψει η Κυβέρνηση ή επιμέρους παράγοντες της να ανακοινώνουν κάθε τόσο και εντελώς αποσπασματικά προθέσεις ή σχέδια για «αξιοποίηση» και γενικώς κάθε είδους κατάληψη των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου( π.χ. στο Ελληνικό, ο Ιππόδρομος και άλλες...) χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προφανή κοινωνική χρησιμότητα ή οικολογική συμβατότητα, και με αδιαφανείς οικονομικές σκοπιμότητες. Το Λεκανοπέδιο έχει άμεση ανάγκη από ένα πρόγραμμα που να διατηρεί τους ελεύθερους χώρους τους , αλλά και να απελευθερώνει και άλλους, όπως ορισμένοι τουλάχιστον που καταλήφθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι χώροι αυτοί πρέπει να αποδοθούν όλοι στους κατοίκους ως χώροι πρασίνου και κοινής ήπιας χρήσης για αναψυχή ή αθλητισμό, παιδεία και πολιτισμό.

Ο ΣΥΝ θα είναι μαζί με τους πολίτες και τα κινήματα που ήδη αναπτύσσονται και που διεκδικούν τέτοιες θετικές λύσεις ως προς τους ελεύθερους χώρους σε διάφορες περιοχές της Αθήνας Σύντομα θα ανακοινώσει και ένα πρόγραμμα πολιτικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων και στο Λεκανοπέδιο συνολικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.