Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με την Διοίκηση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού «ΚΑΠΝΙΚΗ»

Με τη Διοίκηση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού «ΚΑΠΝΙΚΗ» συναντήθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, η βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ασ.Ξηροτύρη, ο Γ.Τόλιος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και ο Γ.Μπενάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ και συζήτησαν τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και την κατάσταση στο χώρο του καπνού.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΚΑΠΝΙΚΗΣ.

Να τονίσουμε κατ αρχήν ότι οι καπνοπαραγωγοί και η καπνοπαραγωγή στη χώρα μας, είναι κυριολεκτικά με τη θηλιά στο λαιμό, εξ αιτίας των κοινοτικών ρυθμίσεων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Και δεν μπορεί κυβερνητικά μέτρα να επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για χιλιάδες παραγωγούς, σε περιοχές ημιορεινές, σε περιοχές που έχουν ξεχάσει πια να βλέπουν το τρακτέρ, σε περιοχές που ολόκληρες οικογένειες ζουν από αυτή τη δραστηριότητα, σε περιοχές που ζει η μειονότητα, και χρειάζεται η κυβέρνηση, αντί να τους αποσταθεροποιεί, να τους στηρίξει.

Επομένως είναι σημαντικό να σταματήσει η κυβέρνηση την προσπάθειά της να κατακρημνίσει το πολύ αξιόλογο κοινωνικό οργανωμένο κίνημα που υπάρχει σ αυτές τις περιοχές μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών και να μην διαιρεί τους αγρότες ανάμεσα σε αυτούς που αντέχουν και σ αυτούς που αντέχουν λιγότερο. Να πάρει βέβαια θετικά μέτρα για τους εν ενεργεία παραγωγούς, για τους νέους παραγωγούς αλλά πρόσθετα, χωρίς να διαλύσει ότι υπάρχει μέχρι σήμερα.

Δεύτερον να σταματήσει να πιέζει αφαιρώντας εισοδήματα ή ενισχύσεις από τους παραγωγούς, όπως είναι με το ποιοτικό παρακράτημα ή με το εθνικό απόθεμα. Και στα δύο αυτά πρέπει να έχουν άμεσο λόγο οι ίδιες οι οργανώσεις των παραγωγών, και για το μέγεθός τους αλλά και για τα κριτήρια με τα οποία θα δοθούν και τους τρόπους που θα χρησιμοποιηθούν.

Τρίτον, και εξαιρετικά σημαντικό: Να ζητήσει κατάργηση της απόφασης της Ε.Ε. που αφαιρεί από το 2009 το 50% της ενίσχυσης των παραγωγών και την μεταφέρει στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα και σε πιθανή αξιοποίηση από άλλους οι οποίοι δεν το έχουν ανάγκη όπως οι καπνοπαραγωγοί. Να καταργηθεί αυτό το μέτρο και να μείνει το σύνολο των ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Και τέταρτον και πολύ σημαντικό, να υπάρξουν συμβόλαια τα οποία θα διασφαλίσουν στοιχειωδώς τους παραγωγούς και δεν θα τους παραδίδουν άοπλους και γυμνούς στους μεγάλους μεταποιητές, όπως έγινε την περασμένη περίοδο και όπως δυστυχώς γίνεται και φέτος, που ήδη φεύγει η καλλιεργητική περίοδος.»

Ο Πρόεδρος της «ΚΑΠΝΙΚΗΣ» κ. Θ.Ιορδανίδης, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω κατ αρχήν τον Πρόεδρο που μας δέχθηκε, εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι είναι βαθύς γνώστης του καπνικού ζητήματος, είναι ακριβώς όπως τα είπε. Λέω λοιπόν κι εγώ ότι δεν μπορεί να γίνονται παρακρατήματα από τους εν ενεργεία καπνοπαραγωγούς χωρίς να ζητείται ούτε καν η γνώμη τους, και κυρίως ο τρόπος διάθεσης αυτών. Δεν διαφωνούμε να ενισχυθούν οι εν ενεργεία καπνοπαραγωγοί, δεν διαφωνούμε σε ότι έχει κατεύθυνση προς το καλύτερο, αλλά προς Θεού χωρίς να θίγονται κάποιοι άλλοι καπνοπαραγωγοί από αυτούς που προέρχεται αυτή η κράτηση. Κυρίως να κατευθυνθεί η πολιτεία στην ανάκληση αυτού του 50% που ουσιαστικά φαίνεται να απομακρύνεται από τον έλληνα παραγωγό. Εμμένουμε στη θέση μας και δεν το συζητάμε πλέον ότι είμαστε αντίθετοι στη διάλυση των Ομάδων Παραγωγών που μέχρι σήμερα τουλάχιστον η πράξη δείχνει ότι έχουν λειτουργήσει υγιέστατα προς κάθε κατεύθυνση και επομένως κάθε αντικατάσταση των ομάδων καπνοπαραγωγών και της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, το θεωρούμε ατόπημα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πραγματικά γιατί θάπρεπε να αλλάξουμε μορφή, εφ όσον έχουμε ένα μοντέλο που λειτουργεί τέλεια.
Στα παραπάνω λοιπόν που σας είπα ζητάμε τη βοήθεια του Προέδρου του ΣΥΝ, ο οποίος δεσμεύτηκε, και το πιστεύουμε ότι θα τα διεκδικήσει, στα όρια των δυνατοτήτων του.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου