Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/02/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ALPHA (Γ.Αυτιάς)

-    Αντίπαλοί σας είναι το ΚΚΕ ή η Ν.Δ.;

Βασικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πολιτική της. Βασικός μας αντίπαλος είναι η δεξιά πολιτική, όποιος κι αν την εφαρμόζει. Είτε την εφαρμόζει τα τελευταία  πέντε χρόνια η Ν.Δ., είτε παλαιότερα, δυστυχώς, την εφήρμοζαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

-    Δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το ίδιο;…

Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι το ίδιο. Λέμε όμως ότι εφήρμοσε δεξιά πολιτική και το ΠΑΣΟΚ την οποία πληρώνουμε σήμερα. Κι αν την πληρώνουμε διπλά είναι διότι έχει ένα άλλοθι η δεξιά κυβέρνηση σήμερα να λέει ότι εμείς συνεχίζουμε αυτά που κάνατε εσείς. Για παράδειγμα, στο χώρο της εργασίας και της απασχόλησης μια σειρά από νόμους οι οποίοι εισήγαγαν την ελαστική απασχόληση, την ενοικίαση εργαζόμενων, όλες αυτές τις υπεργολαβίες που οδήγησαν και στα φαινόμενα της Κούνεβα, όλα αυτά έγιναν από νόμους που είχε εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος του 2001 του κ. Ρέππα είναι αυτός ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα σε τέτοιες εταιρείες να δημιουργούν καθεστώτα δουλείας σε εργαζόμενους, τα οποία συνεχίζονται και σήμερα.

Μια και αναφερθήκαμε σ΄ αυτό, θα ήθελα να πω για ένα άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής που αναφέρεται -και νομίζω ότι θα μπορούσε να το συνυπογράψει ο καθένας μας αυτό το άρθρο- να τονίσω ότι καλό θα ήταν, αντί να καταθέτουμε ευχές, να δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε όλα όσα έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό καθεστώς για τους εργαζόμενους και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Μια πρωτοβουλία κοινής δράσης με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταργήσουμε τους νόμους που το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε και από τις άλλες κυβερνήσεις και να δημιουργήσουμε άλλες προϋποθέσεις και άλλο μέλλον για τους εργαζόμενους.

-    Η θέση να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι, κατά τη δική σας άποψη, είναι σωστή;..

Αν ήταν τόσο εύκολο να καθίσουμε σ΄ένα τραπέζι και να τα βρούμε, θα τα είχαμε βρει. Δεν είναι θέμα ευκολίας ή δυσκολίας. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Τα πράγματα δεν είναι ουδέτερα γύρω μας. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση ή με την αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα των τραπεζών; Ή η διαφωνία μας θα ήταν στο ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει θετική βούληση; Εδώ είναι συμφέροντα που διακυβεύονται.

Εάν μια πολιτική δύναμη έχει σαν στόχο, να μην πω να  εξυπηρετήσει, να πω να μην δυσαρεστήσει όλους αυτούς που κέρδιζαν δισεκατομμύρια όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της ανάπτυξης και ήθελε να πάει κόντρα σ΄ αυτούς, σε λίγες οικογένειες στη χώρα μας, μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, αν λοιπόν ήθελε να τους δυσαρεστήσει, θα είχε μια άλλη πολιτική.

Εμείς αισθανόμαστε το τελευταίο διάστημα ότι σε όλα όσα έχουμε πει πολύ έγκαιρα, πολύ πιο πριν, δικαιωνόμαστε..

-    Λάθη κάνατε;…

Λάθη κάνουμε όλοι, αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια κρίση, κοινωνική, οικονομική κρίση. Και μας λένε την κρίση αυτή να την πληρώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, η νέα γενιά των 700 ?.

-    .. Δεν έπρεπε να επωφεληθεί το κόμμα σας, εφ΄όσον είμαστε σε μια κρίση οικονομική και τα ποσοστά του ΣΥΝ να ανέβουν;… τα οποία είναι υψηλά σε σχέση με το παρελθόν…

Πριν πάμε στα ποσοστά -δεν θα αποφύγω τη συζήτηση αυτή- ούτως ή άλλως παντού αυτή η συζήτηση γίνεται…

-    .. Βεβαίως.. Γιατί ακούω την κυρία Κανέλλη και λέει, πέσανε… Ο Πάγκαλος σε έχει στο μάτι…..

Εγώ δεν έχω τίποτε με τον κ. Πάγκαλο, τον συμπαθώ, είναι ειλικρινής. Απλά δεν μπορεί να κρύψει την ειλικρίνειά του. Δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι θεωρεί την Αριστερά μια δύναμη η οποία είναι αναλώσιμη. Εμείς δεν είμαστε αναλώσιμοι, τι να κάνουμε;…

Είναι εμφανές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -και στον κ. Πάγκαλο, αλλά όχι μόνο στον κ. Πάγκαλο- ότι αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα ξανάρθουν στην εξουσία. Και ο κόσμος το καταλαβαίνει. Άκουσα προχθές την ατυχή -κατά τη γνώμη μου- δήλωση του κ. Παπανδρέου στην ομιλία του το Σάββατο στην «Αθηναΐδα», που είπε ότι ήρθε η ώρα μας. Μα ο κόσμος γι αυτό ενδιαφέρεται; Για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός; Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μπορέσει να βγάλει την επόμενη ημέρα. Έρχεται μια κρίση, έχει μια λαίλαπα μπροστά του. Κι αντί να του λέμε ότι οι μισθοί δεν θα συγκρατηθούν στα ίδια επίπεδα, ότι η ανασφάλιστη εργασία δεν θα διευρυνθεί, ότι η ανεργία δεν θα πέσει πάνω στο κεφάλι του, το ζήτημα είναι αν θα γίνει πρωθυπουργός ο ένας, ο άλλος ή ο παράλλος;

Το ζήτημα είναι να λύσουμε τα προβλήματα. Κι αυτό εμάς μας ενδιαφέρει και καθίσαμε και φτιάξαμε πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Πρόγραμμα λύσης αριστεράς. Κι εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η μεγάλη τομή και η διαφορετικότητα της δικής μας πολιτικής.

-    Ερώτημα.. Αφού ο Τσίπρας μόνος του δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν μπορεί να πάρει 42%, θα πάει με το ΠΑΣΟΚ;… Αν του ζητήσει ο Παπανδρέου να συγκυβερνήσουν μαζί, θα πάει;…

Είπα και πριν ότι αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να δοθεί διέξοδος στη μεγάλη κρίση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Ξέρουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε, όμως το ζήτημα για μας δεν είναι να κυβερνήσουμε εμείς.

Εμείς απαντάμε ότι το δίλημμα το έχουν πλέον, σ΄ αυτή την κρίση μπροστά, το έχουν οι άλλες δυνάμεις. Εμείς ως Αριστερά καταθέτουμε πρόταση διεξόδου από την κρίση, λύση αριστεράς. Όταν μιλάμε για λύση αριστεράς, για διακυβέρνηση αριστεράς, λέμε ότι πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος από ένα πρόγραμμα αριστεράς. Δηλαδή με ένα πρόγραμμα που δεν θα λέει ναι σε ότι μας έρχεται από την Κομισιόν, σ΄ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα λέει την κρίση να την πληρώσει ο λαός, θα λέει αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς, κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, μείωση της ανεργίας.

-    Μάλιστα.. Εφαρμόστε εσείς το πρόγραμμά μας κι εμείς σας στηρίζουμε χωρίς να είμαστε στην κυβέρνηση…

Μα εδώ δεν είναι θέμα το πρόγραμμά μας. Είναι ότι αυτά που λέμε εμείς στο παρά πέντε, αναγκάζονται και τα λένε νομπελίστες οικονομολόγοι στο και πέντε…

-    .. Στο ασφαλιστικό έχετε δίκιο…

Μα μόνο στο ασφαλιστικό; Μιλήσαμε για εθνικοποίηση και κρατικοποίηση τραπεζών. Μας είπαν παλαιοκομμουνιστές και τα λένε τώρα μεγάλοι οικονομολόγοι. Μιλήσαμε εμείς για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Έρχονται και το λένε χώρες της Ε.Ε. …

-    Έχετε δίκιο σ΄ αυτό…

Ξέρετε τι κάνουν τώρα;. Λένε, θα δώσουμε 28 δις στις τράπεζες. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τους έχει ρωτήσει κανείς πώς τη βγάζουν; Κι έρχεται τώρα ο κ. Προβόπουλος και μας λέει ότι πρέπει να αποκοπεί το κοινωνικό μέρος της σύνταξης, να μείνει μόνο το κομμάτι που αφορά την ανταποδοτικότητα. Δηλαδή οι συντάξεις των 400, 450 ? να μειωθούν και να γίνουν 300 ?; Πώς θα ζήσει ο κόσμος;

Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει το εξής. Λένε ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε αυτά που λέει η Κομισιόν, ο κ. Προβόπουλος, αυτά που λένε στην Ευρώπη. Εμείς λέμε ότι δεν είναι έτσι και μπορούμε να το αποδείξουμε.  Γιατί μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες σήμερα έχουν έλλειμμα πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες σήμερα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το Σύμφωνο Σταθερότητας και λέει η Γαλλία ότι εμείς θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Άρα εμείς λέμε ότι για να βγούμε από την κρίση, από τη μεγάλη κρίση που έρχεται χρειαζόμαστε πρώτον, ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεύτερον, ένα πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης και νέων θέσεων εργασίας. Μιλήσαμε για 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μας είπαν παλαιοκομμουνιστές. Ξέρετε τι γίνεται στο δημόσιο τομέα; Όχι βεβαίως σε δημοσίους υπαλλήλους που δεν είναι παραγωγικοί, γιατί έχουμε φτιάξει ένα κράτος το οποίο είναι κράτος κομματικό. Αλλά βγείτε στα δημόσια νοσοκομεία να δείτε τι γίνεται, πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν. Πηγαίνετε στα δημόσια σχολεία..

Άρα, δημόσιες επενδύσεις, στήριξη της απασχόλησης και, τρίτον και σημαντικότερο, στήριξη του εισοδήματος του χαμηλοσυνταξιούχου, του χαμηλόμισθου, κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας και της επισφαλούς απασχόλησης των νόμων δηλαδή που έφερε το ΠΑΣΟΚ.

To Γραφείο Τύπου