Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/02/2009

Καμία επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο Ισραήλ για την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων.Προκλητική απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη

Ενώ η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες Παλαιστίνιους, στη μεγάλη πλειοψηφία τους αμάχους, το Συμβούλιο της ΕΕ, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, αντί να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ περιορίστηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δηλώσεις λύπης για τις ζωές που χάθηκαν.

Ο Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του, που αναφερόταν στην ενδεχόμενη αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ τη στιγμή που το Ισραήλ συνέχιζε την εγκληματική επίθεσή του στη Γάζα εναντίον των Παλαιστινίων ρωτούσε το Συμβούλιο αν προτίθεται «να ακυρώσει την απόφαση αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ καθώς και την προηγούμενη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (1993)» και την καλούσε να λάβει «πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα εις βάρος του Ισραήλ για να σταματήσει την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων».

Η τσέχικη Προεδρία σε μια προκλητική απάντησή της, περιορίζεται να απαντήσει ότι: «το Συμβούλιο συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες … όσον αφορά στη δραματική κατάσταση των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. …. Εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, και ιδίως τις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού» καθώς επίσης ότι: «συνεχίζει να διατυπώνει τις σοβαρές του ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο όλων των συναντήσεων υψηλού επιπέδου με το Ισραήλ και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια του δείπνου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την  Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Tzipi Livni  στις 21 Ιανουαρίου 2009.»

Όσον αφορά στα ζητήματα της συμφωνίας σύνδεσης και της αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ, η Προεδρία απαντάει αρνητικά τονίζοντας ότι: «δεν εξετάστηκαν στα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου …… το Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν ανοικτοί όλοι οι δίαυλοι διπλωματικής και πολιτικής επικοινωνίας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά: "Η στάση της  Τσέχικης Προεδρίας εξακολουθεί  να είναι προκλητική  ακόμη και μετά την κορύφωση  και την αποκάλυψη σε όλο τους το μέγεθος των ισραηλινών θηριωδιών εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού λαού. Και, δυστυχώς, βρίσκει θερμούς συμμάχους  στους κόλπους της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, χρέος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι το μόνο όργανο που διατηρεί ευθείς δεσμούς με τους Ευρωπαίους πολίτες, είναι να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ."

To Γραφείο Τύπου