Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/02/2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΣΤΟΝ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ

Ενώ οι πιέσεις για την έκδοση κοινού  ευρωομολόγου ή για κάποιον άλλο τρόπο βοήθειας στα κράτη μέλη που δέχονται κερδοσκοπικές πιέσεις εντείνονται, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια νίπτει τα χείρας του επικαλούμενος τις Συνθήκες. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τα οικονομικά κ. Αλμούνια  σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, καλούσε την Κομισιόν να βρεθεί τρόπος προκειμένου να στηριχθούν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν υψηλό δημόσιο χρέος.  

Στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια, παρόλο που αναγνωρίζει ότι η αναταραχή στις χρηματαγορές «έχει αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους των χωρών που έχουν ιστορικό υψηλών ελλειμμάτων και υψηλών επιπέδων χρέους», συνεχίζει να επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και επικαλούμενος τις συνθήκες αναφέρει ότι  απαγορεύεται  «ρητά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος των κρατών μελών» καθώς και «να δανείζει στα κράτη μέλη με ευνοϊκά επιτόκια ή όρους, ή να εγγυάται κρατικά δάνεια».

Το μόνο παράθυρο που αφήνει ανοικτό ο κ. Αλμούνια είναι η δυνατότητα τα κράτη μέλη να συνάψουν δάνεια με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες δημόσιες επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει, «η ΕΤΕπ μπορεί να παρέχει δάνεια/εγγυήσεις για δημόσιες επενδύσεις που προωθούν ή/και εγγυώνται τα κράτη μέλη. Όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις μέσω της ΕΤΕπ.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Η Κομισιόν, ενώ επιτρέπει να καταστρατηγούνται  βάναυσα οι Συνθήκες όταν πρόκειται να στηριχθούν με κρατικά χρήματα  τράπεζες και πολυεθνικές, επικαλείται τις ίδιες Συνθήκες για να μην βοηθήσει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δημόσιο χρέος. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αντί να απαιτεί να βρεθεί τρόπος στήριξης των ευρωπαικών οικονομιών, δέχεται την επιχειρηματολογία του κ. Αλμούνια και αφήνει το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος να αυξάνεται. Καλούμε την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος της στην δυνατότητα που έχει η ΕΕ να προστάτεψει τις οικονομίες των κρατών μελών και φυσικά την ελληνική από τις κερδοσκοπικές πιέσεις»

To Γραφείο Τύπου