Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2006

Για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», από τον ΣΥΝ, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, πρώην ευρωβουλευτής και υπεύθυνος από την Π.Γ. για Θέματα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα «γιορτάζεται», διεθνώς και στην Ελλάδα, η Ημέρα Περιβάλλοντος, δεν γνωρίζουμε όμως πόσο «γιορτάζει» το περιβάλλον! Όσοι υπηρετούν με επιμονή και συνέπεια την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αειφορία και την ποιότητα ζωής των πολιτών όλο το χρόνο διαπιστώνουν με κάποια μελαγχολία ή και με αγανάκτηση την αναντιστοιχία των ευκαιριακών επίσημων λόγων σε σχέση με την πραγματική «εξέλιξη των πραγμάτων», παντού αλλά και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν θα «πιάσει» τους στόχους που είχε συμφωνήσει υπογράφοντας το Πρωτόκολλο του Κιότο για να καταπολεμηθούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές. Ότι εξακολουθούμε να συσσωρεύουμε καθυστερήσεις στην αναγκαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ότι η ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας επιδεινώνεται συνεχώς. Ότι οι προστατευόμενες περιοχές και οι εθνικοί Δρυμοί παραμένουν σχεδιασμοί επί χάρτου, χωρίς ουσιαστικά βήματα προς την ουσιαστική λειτουργία και ανάπτυξη τους. Ότι οι χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν με τον τρόπο τους και να απειλούν την ποιότητα ζωής, τα δάση, τη δημόσια υγεία, ενώ οι περιβόητες «λυματολάσπες» δεν έχουν ακόμη αρχίσει να διατίθενται με ασφάλεια, και η οριστική λύση του προβλήματος τους δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ότι πολλές άλλες πτυχές της περιβαλλοντικής πολιτικής που ορίζονται από το κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην καθημερινή πρακτική, ενώ για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η χώρα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όλα αυτά δεν εξαντλούν τις ελλείψεις και παραλείψεις ή ακόμα και τις ηθελημένες παραβιάσεις, από τη μεριά της Κυβέρνησης, μιας περιβαλλοντικής πολιτικής που θα έκανε τη χώρα μας να συγκλίνει ποιοτικά και όχι μόνο ποσοτικά με τον μέσο όρο προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέσο όρο που σημαντικές αριστερές και πράσινες δυνάμεις στην Ευρώπη θεωρούμε ήδη ανεπαρκή! Και η κατάσταση εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους, αν πάρουμε στα σοβαρά τα όσα εξαγγέλλονται με την ευκαιρία της επερχόμενης Αναθεώρησης του Συντάγματος, ιδίως ως προς τα δάση, αλλά και όσα... δεν εξαγγέλλονται για τη βελτίωση των βασικών αρχών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πολιτικής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε, τόσο γενικά όσο και πολύ συγκεκριμένα, τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όλον τον χρόνο. Και καλούμε την Κυβέρνηση, αν θέλει να δώσει κάποια δείγματα αλλαγής της έως τώρα πολιτικής της, να προχωρήσει σε αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν αμέσως τώρα: να καθιερώσει ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος, διασπώντας το σημερινό ΥΠΕΧΩΔΕ. Να συναινέσει σε αυξημένες εξουσίες προτάσεων και ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας στην Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Να δώσει αυστηρές εντολές εφαρμογής της νομοθεσίας για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών και των ΜΚΟ στην πληροφόρηση σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική, τα «αναπτυξιακά» έργα κλπ. Να πάρει πίσω τους σημερινούς σχεδιασμούς για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς το περιβάλλον και τα δάση, και να προχωρήσει σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Αυτά τα ολίγα θα ήταν ένα μικρό μεν αλλά ουσιαστικό δείγμα για μια διαφορετική εξέλιξη, ώστε να μπορούμε ίσως του χρόνου να «γιορτάσουμε» μια λιγότερο θλιβερή Ημέρα Περιβάλλοντος...

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου