Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2006

Αλέκος Αλαβάνος: "Εξέγερση στον φοιτητικό κόσμο. Στηρίζουμε τους φοιτητικούς αγώνες για δημόσιο πανεπιστήμιο"

Συνάντηση ΣΥΝ με την Υπουργό Παιδείας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε τα εξής:

«Όπως ξέρετε η πλειοψηφία των Πανεπιστημίων είναι σε κατάληψη. Υπάρχει μια εξέγερση στον φοιτητικό κόσμο.

Είχα μια συζήτηση με την Υπουργό Παιδείας. Το πρώτο θέμα που έθεσα, ήταν όσες αλλαγές προτείνει το Υπουργείο στο Νόμο-Πλαίσιο να μη έρθουν στο θερινό τμήμα της Βουλής. Να υπάρξει άνεση και χρόνος για να διαμορφώσει η Πανεπιστημιακή κοινότητα, διδάσκοντες και φοιτητές, τις δικές τους προτάσεις, να γίνει συζήτηση. Να μη γίνει αυτό ερήμην του εκπαιδευτικού κόσμου, όταν τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά, μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, είναι η επιδιωκόμενη από την Κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δηλαδή η ελευθερία να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η υπεράσπιση του άρθρου 16, σωστά αποτελεί ένα από τα κεντρικά αιτήματα των φοιτητικών αγώνων σήμερα. Έχουν την πλήρη στήριξή μας.

Θεωρούμε ότι η εμφάνιση ιδιωτικών επιχειρήσεων στον Πανεπιστημιακό χώρο πλήττει καίρια την αρχή της δημόσιας, δωρεάν παιδείας στα Πανεπιστήμια και του αυτοτελούς και ελεύθερου Πανεπιστημίου. Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφανθεί όλη η κοινωνία. Θίγει ένα μεγάλο κεκτημένο που υπάρχει στην εκπαίδευση και τη δημοκρατία. Πιστεύουμε ότι γι� αυτό το θέμα θα έπρεπε όλη η κοινωνία να τοποθετηθεί, ενδεχομένως μέσα από ένα δημοψήφισμα. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο υπέρ του δημόσιου Πανεπιστημίου.»

To Γραφείο Τύπου