Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.την Κυριακή

Την ώρα που η καπιταλιστική κρίση καλπάζει και η Ε.Ε. σέρνεται ανήμπορη πίσω της, με τους νεοφιλελεύθερους θεσμούς της να καταρρέουν, η κυβέρνηση της χώρας μας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρακολουθούν άφωνοι, ως τρίτοι ουδέτεροι παρατηρητές τις διαδικασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και τις συνόδους κορυφής.

Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.  της Κυριακής, που έχει ως επίκεντρο το συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την απασχόληση, η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύνατων χωρών της ευρωζώνης, όπως η χώρα μας, και ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών για μια ριζική προοδευτική στροφή στην πορεία της Ε.Ε.

Ενδεικτικά άμεσα μέτρα προτάσεων και διεκδικήσεων:

1.    Η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου ευνοϊκής χρηματοδότησης των κρατών-μελών της Ε.Ε. με υψηλά spread, είτε με την έκδοση ευρωομολόγων, είτε με τη δανειοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα.

2.    Την έκτακτη αύξηση και τον αναπροσανατολισμό του προϋπολογισμού της Ε.Ε. με κύριους στόχους

 - Την άμεση και έμμεση πρόσθετη στήριξη με ειδικά μέτρα των μικρομεσαίων αγροτών και αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα του μεσογειακού Νότου.

- Τη διαμόρφωση νέων ισχυρών πολιτικών ενίσχυσης και άτοκης χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

- Την έκτακτη χρηματοδότηση δράσεων για την εφαρμογή σχεδιασμένων κλαδικών πολιτικών σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

- Την εφαρμογή προγραμμάτων για τη διεύρυνση της απασχόλησης, ειδικά σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς τομείς.

Αιχμές αλλαγών για μια νέα προοδευτική Ευρώπη

1.    Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

2.    Πολιτικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επαναπροσανατολισμός της νομισματικής πολιτικής με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση.

3.    Επαναφορά του ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων, ιδιαίτερα όσων δεν έχουν σχέση με άμεσες επενδύσεις και το εμπόριο.

4.    Επανεξέταση και αναθεώρηση της απελευθέρωσης των αγορών σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς και πρώτα απ΄ όλα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μια στρατηγική επανακρατικοποίησης με νέους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με πρώτο βήμα την κρατικοποίηση της Εθνικής και την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στο  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) και την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ).

To Γραφείο Τύπου