Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2009

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με ΠΟΑΣΥ-Π.Ο.ΑΞI.A..

photo photo

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας και ο Παναγιώτης Πλούμης, μέλος του Τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α). 

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συνεχώς ζητούν τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία ή στα εθνικά θέματα. Σε ένα όμως πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά σε όλη την ελληνική κοινωνία, αρνήθηκαν τη συναίνεση. Στην πρόταση της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ, που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, για σύσταση Διακομματικής  Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία και την ανάγκη αναδιάρθρωσης και εκδημοκρατισμού του Σώματος, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κράτησαν μια στάση αρνητική.

Εμείς θα επαναφέρουμε αυτή την πρόταση. Θεωρούμε  ότι σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η ανάγκη σημαντικών τομών, η ανάγκη αναδιάρθρωσης, εκδημοκρατισμού, ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της ελληνικής αστυνομίας. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αλλάξει ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης των αστυνομικών. Θέλουμε μια αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, στο πλευρό του πολίτη και όχι μια αστυνομία κατασταλτικό μηχανισμό. Και θέλουμε ένα αστυνομικό σκεπτόμενο, να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη όταν τον έχει ανάγκη και όχι ένα αστυνομικό Ράμπο, έναν αστυνομικό εχθρό του πολίτη.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια σειρά από ανησυχητικά φαινόμενα, τα οποία πρέπει όλοι να καταδικάσουμε.

Θα βρεθούμε ξανά στο πλευρό των αστυνομικών υπαλλήλων, των συνδικαλιστών της αστυνομίας, προκειμένου να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα του εργαζόμενου αστυνομικού, να αντισταθούμε στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην ελληνική αστυνομία και να ενισχύσουμε τον αγώνα των εργαζόμενων αστυνομικών και για τα μισθολογικά τους αιτήματα και για τα ζητήματα των μεταθέσεων, κυρίως όμως για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ελληνικής αστυνομίας, για τον αναπροσανατολισμό του ρόλου της, που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη.

•    Σχετικά με την πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την πρότασή του για συναίνεση

«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς όποτε καλείται να καταθέσει τις απόψεις του, είναι πάντα παρών.

Στο διάλογο εμείς δεν λέμε όχι. Όμως, έχουμε την αίσθηση κάθε φορά που συζητάμε ότι βαράμε στου κουφού την πόρτα. Μας ζητάνε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε προειλημμένες αποφάσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, για να μιλήσω γιʼ αυτό που η σημερινή μας συνάντηση είχε ως βασικό θέμα, έχουμε μια πρόταση κατατεθειμένη στη Βουλή, η οποία ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Μια πρόταση, η οποία δεν είναι πια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόταση της ΠΟΑΣΥ  και της ΠΟΑΞΙΑ, δηλαδή των συνδικαλιστών της αστυνομίας, των αστυνομικών. Και  μια πρόταση, η οποία βρίσκει την ευρύτερη δυνατή απήχηση -έχω την αίσθηση- στην ελληνική κοινωνία, για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τομές για τη διαφάνεια, για την αξιοκρατία και τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής αστυνομίας. Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

 Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε άλλο ένα γεγονός, που μας αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Θέλουν συναίνεση στην υλοποίηση της δικής τους πολιτικής. Και όταν έχουμε προτάσεις, που έχουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία και κερδίζουν και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, τότε αυτές τις προτάσεις τις απορρίπτουν.»

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ: Το αγαθό της ασφάλειας είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και οφείλει να το διασφαλίζει στον κάθε πολίτη η συντεταγμένη πολιτεία. Εντεταγμένες υπηρεσίες είναι οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας. Άρα, θα πρέπει να θωρακίσουμε την ελληνική αστυνομία και τους αστυνομικούς υπαλλήλους από κάθε πλευρά, θεσμικά, εργασιακά, οικονομικά. Σε αυτή την επανίδρυση και την επανασυγκρότηση της ελληνικής αστυνομίας δώσαμε σήμερα το στίγμα, την αγωνία μας και την ανησυχία μας στον Πρόεδρο του ΣΥΝ τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο η πρότασή μας για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής και ευελπιστούμε  ότι θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση και θα δώσει λύσεις πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.ΑΞΙ.Α: Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο. Είναι το πρώτο  κόμμα που μας κάλεσε σε μία σειρά επαφών που έχουμε ζητήσει να έχουμε με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου για τα προβλήματα που έχει η αστυνομία σήμερα. Προβλήματα που  είναι διαχρονικά και προσπαθούμε πολλά χρόνια να  βρούμε λύσεις. Στο πλαίσιο αυτών τον επαφών συζητήσαμε σήμερα, εμμένουμε σε αυτή την πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι πλέον  πρόταση των ομοσπονδιών, για την ανάγκη ύπαρξης μιας Διακομματικής Επιτροπής για να βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις σε όσα μπορούμε.

To Γραφείο Τύπου