Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2009

Η ρύπανση των ποταμών της Λέσβου "Βούλγαρης" και "Κάτω Πέτρα" από τυροκομεία στο ευρωκοινοβούλιο. Ερώτηση-παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν.

Το πρόβλημα της ρύπανσης των ποταμών «Βούλγαρης» και «Κάτω Πέτρα» στη Λέσβο από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων τυροκομείων που λειτουργούν στην περιοχή, φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφέρεται στις καταγγελίες φορέων και κατοίκων της βορειοδυτικής Λέσβου για συστηματική ρύπανση των δύο ποταμιών και του υδροφόρου ορίζοντα από απόβλητα τυροκομείων που είναι εγκατεστημένα στις όχθες τους και ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των ποταμών, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή ανήκει στο δίκτυο Νatura 2000.

Ακολουθεί το πρήρες κείμενο της ερώτησης:

«Κάτοικοι της βορειοδυτικής Λέσβου και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν συστηματική ρύπανση των ποταμών «Βούλγαρης» και «Κάτω Πέτρα» και του υδροφόρου ορίζοντα από απόβλητα τυροκομείων που είναι εγκατεστημένα στις όχθες τους. Τα δύο ποτάμια αποτελούν σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος της νήσου ενώ τα νερά τους χρησιμοποιούνται για άρδευση, οικιακή χρήση και στην κτηνοτροφία. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και περιλαμβάνεται στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) του δικτύου NATURA 2000 (92/43/ΕΟΚ ). ¨Έχουμε στη διάθεσή μας και οπτικό υλικό που αποδεικνύει την κακή κατάσταση των ποταμών.

Λαμβάνοντας υπόψη  ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει εναντίον της Ελλάδος για κακή εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ), ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για το εν λόγω ζήτημα; Περιλαμβάνεται στην οριζόντια προσφυγή η περίπτωση των ποταμών «Βούλγαρης» και «Κάτω Πέτρα»; Κρίνονται επαρκή τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για την προστασία της περιοχής; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την προστασία των ποταμών;»

To Γραφείο Τύπου