Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2006

Η κυβέρνηση μέσω ΣΔΙΤ υποκαθιστά και ιδιωτικοποιεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Οι κυβερνητικές αποφάσεις ευνοούν τα ιδιωτικά κέρδη και τις τράπεζες ενώ θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς και τους φορολογούμενους πολίτες

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση νέων ΣΔΙΤ ύψους 123 εκ. ευρώ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνηση να παραδώσει μέσω των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε ιδιωτικά συμφέροντα 27 νέα σχολικά συγκροτήματα, ακολουθεί με τις σημερινές ανακοινώσεις η παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες της κατασκευής επτά νέων πυροσβεστικών σταθμών, της διαχείρισης τεσσάρων κτιρίων της Αστυνομίας και της ανακατασκευής και διαχείρισης του κλειστού γυμναστηρίου στο Φάληρο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με συναίνεση επί της ουσίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ανοίξει ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο δρόμο υποκατάστασης και ιδιωτικοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Έναν δρόμο παράδοσης όλων, συλλήβδην, των δημόσιων κοινωφελών υπηρεσιών, ακόμα και αστυνομικών κτιρίων, στην εκμετάλλευση και διαχείριση τους από ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω των ΣΔΙΤ να πλαστογραφήσει τον προϋπολογισμό και να εμφανίσει τεχνητά μειωμένο το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αποκρύπτοντας ότι αυτού του είδους οι Συμπράξεις με ιδιώτες υποκαθιστούν στην ουσία τρέχουσες δαπάνες, οι οποίες μετατίθενται προς εξόφληση στα επόμενα χρόνια και θα επιβαρύνουν συσσωρευτικά μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

Ακόμα χειρότερα, μέσω των ΣΔΙΤ, όχι μόνο παραχωρούνται προς ιδιωτική κερδοσκοπική εκμετάλλευση και διαχείριση και οι πλέον νευραλγικές κρατικές υποδομές και υπηρεσίες αλλά και επιβαρύνεται υπέρμετρα το δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, με τα εξαιρετικά και αδιαφανή κέρδη και υπερκέρδη που θα αποκομίσουν οι συμπράττοντες ιδιώτες αλλά και οι Τράπεζες που τους χρηματοδοτούν.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου