Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2009

Δηλώσεις Δημ.Στρατούλη, μέλους της Π.Γ και υπεύθυνου εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την ερεύνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τις απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και διαθεσιμότητες εργαζομένων

Σχετικά με την ερεύνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τις απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και διαθεσιμότητες εργαζομένων ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ έκανε την εξής δήλωση:

Να μπει τώρα φρένο στις μαζικές απολύσεις.

Τους τελευταίους τρεις μήνες με πρόσχημα την οικονομική κρίση πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας αυξάνουν τις απολύσεις-ακόμα και εγκύων γυναικών κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας-μετατρέπουν συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής, υποβαθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, αξιοποιούν τον μετεμφυλιακό νόμο 3198/1995 για να βγάζουν τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητες, τους δίνουν υποχρεωτικά άδειες άνευ αποδοχών ,τους μειώνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια και τους περικόπτουν εκβιαστικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση του κεφαλαίου στην απασχόληση και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Υπ. Απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ χωρίς καμία καθυστέρηση ή ψευτοδικαιολογία θα πρέπει να σταματήσουν το κρυφτούλι και να δώσουν τώρα στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τις απολύσεις στη χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια άλλη πολιτική για τη δημιουργία ή τη διάσωση θέσεων εργασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων με μέτρα όπως:

•    Την ουσιαστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

•    Την δραστική αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και των προσλήψεων στον κοινωνικό και τον πράσινο τομέα της οικονομίας (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, πολιτική προστασία ).

•    Την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

•    Την θέσπιση νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την παρεμπόδιση των απολύσεων.

•    Τον διπλασιασμό του προγράμματος κατασκευής εργατικών κατοικιών από τον ΟΕΚ.

•    Τον τριπλασιασμό τον προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του ΕΟΤ.

•    Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και τη χορήγηση σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

•    Την προώθηση μέτρων κοινωνικής στήριξης των ανέργων.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει τώρα επειγόντως να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και της απασχόλησής τους.

To Γραφείο Τύπου