Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2009

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις μονάδες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων

Απάντηση της Επιτρόπου Α. Βασιλείου στον Δ. Παπαδημούλη

"Η Επιτροπή παρέπεμψε, στις 9 Ιουνίου 2008, την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-248/2008) για μη συμμόρφωση, μεταξύ άλλων, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 σχετικά με την έγκριση μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων", απαντά η Επίτροπος Υγείας  Ανδ. Βασιλείου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη για τις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες λειτουργίας των μονάδων σφαγής και εκδοράς ζώων στο νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επεσήμανε στην ερώτησή του ότι καμιά από τις μονάδες αυτές δε διαθέτει σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ υπογράμμισε ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχαν γίνει για τη λειτουργία τους φέρονται να έχουν λήξει.

Η Κύπρια Επίτροπος δήλωσε ενήμερη για το πρόβλημα και πληροφόρησε τον Ευρωβουλευτή ότι η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει διαδικασία εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για παραβίαση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

 Το πλήρες κείμενο της  απάντησης της Επιτρόπου Υγείας έχει ως εξής :

"Η Επιτροπή γνωρίζει τα προβλήματα ως προς την εφαρμογή στην Ελλάδα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό των υγειονομικών κανόνων για τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο .

Με βάση τις καταγγελίες και τα αποτελέσματα των αποστολών επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκαν από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων, η Επιτροπή κίνησε σύμφωνα με το άρθρο 226 δύο έρευνες σε βάρος της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή παρέπεμψε, στις 9 Ιουνίου 2008, την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-248/2008) για μη συμμόρφωση, μεταξύ άλλων, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 σχετικά με την έγκριση μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων.

Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα και παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 στην Ελλάδα".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η απάντηση της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας αφήνει έκθετους τους κυβερνητικούς αρμοδίους για ακόμη μια φορά. Για να έχουμε ουσιαστική λειτουργία και παρέμβαση θα πρέπει οι έλεγχοι στα ζωικά προϊόντα να ξεκινάνε από την αρχή και να συνεχίζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. 

Η έλλειψη ενημέρωσης και πιστοποίησης της ασφάλειας των τροφίμων, βάλλει την προστασία της ανθρώπινης υγείας, τα συμφέροντα των καταναλωτών  και πλήττει τη εικόνα των ελληνικών προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού."

To Γραφείο Τύπου