Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2009

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το ζήτημα της ποιότητας του πόσιμου νερού στη Χαλκιδική μετά από παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη

Επίτροπος Δήμας: Τοπικές αρχές, ενώσεις καταναλωτών και πολίτες να διαβιβάσουν στην Κομισιόν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τη διερεύνηση του ζητήματος

"Η Επιτροπή θα ερευνήσει το ζήτημα μαζί με τις ελληνικές αρχές που είναι αρμόδιες για το πόσιμο νερό" απαντά ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Επίτροπος Στ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την ποιότητα του  νερού στη Χαλκιδική.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και ενώσεων καταναλωτών, το νερό που παρέχεται από ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις αξιοποίησης υδατικών  πόρων  που λειτουργούν στην περιοχή  είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Ο Δ. Παπαδημούλης  αναφέρει ακόμη ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την υδροδότηση της περιοχής και ζητά από την Επιτροπή να αξιολογήσει τη στάση αυτή των ελληνικών αρχών από την άποψη της κοινοτικής νομοθεσίας για το νερό.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος υπογραμμίζει  ότι "η οδηγία 98/83/EΚ  για το πόσιμο νερό ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν  τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι υγιεινό και καθαρό". Ωστόσο δεν είναι ενήμερος συγκεκριμένα για το πρόβλημα του πόσιμου νερού στη Χαλκιδική και  τις ενέργειες συναφώς των ελληνικών αρχών. Δεσμεύεται όμως ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα  και καλεί  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να  της διαβιβάσουν "κάθε διαθέσιμη πληροφορία για το πόσιμο νερό στη Χαλκιδική, καθώς και αποτελέσματα αναλύσεων, εκθέσεις των τοπικών αρχών και αντίγραφα των καταγγελιών που έχουν υποβάλει μεμονωμένα άτομα ή οργανώσεις καταναλωτών".

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: 

"Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών θα καταθέσουμε τα πρόσθετα στοιχεία που ζητά ο  κ. Δήμας και  θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να λυθεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα των κατοίκων και των επισκεπτών της Χαλκιδικής. Η εξασφάλιση υγιεινού και πόσιμου νερού κατάλληλου προς ανθρώπινη κατανάλωση  αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για την ανθρώπινη διαβίωση που κάθε Κράτος υποχρεούται να  παρέχει στους κατοίκους του".

To Γραφείο Τύπου