Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/06/2006

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος και οι Αλ.Φλαμπουράρης, μέλος της Π.Γ., Γ.Πρωτονοτάριος, μέλος της ΚΠΕ και ο Δημ.Τζανακόπουλος, Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ)

Μετά τη συνάντηση, έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ζητήσαμε και είχαμε μια συνάντηση με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στα ΑΕΙ. Τους εκφράσαμε την συμπαράσταση του ΣΥΝ για την αγωνιστικότητα αλλά και την υπευθυνότητα με την οποία σήμερα συμμετέχουν στους μεγάλους αγώνες της Πανεπιστημιακής κοινότητας για δημόσιο, δωρεάν ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

Είναι σε πλήρη αντίθεση με την στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν ρίχνει λάδι, ρίχνει βενζίνη στη φωτιά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ανακοινώθηκε η Διοικούσα Επιτροπή του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου στο οποίο συμμετέχουν δύο μέλη του ΣΕΒ, και μάλιστα ένας μέλος του Γενικού του Συμβουλίου. Είναι απαράδεκτο αυτό. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα Πανεπιστήμια να περάσουν στην κερδοσκοπία.

Εμείς, πρώτον, όσον αφορά στο Νόμο-Πλαίσιο, καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να μην καταθέσει και περάσει από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι τις αλλαγές στο Νόμο-Πλαίσιο, αλλά τις όποιες προτάσεις της να τις κάνει δημόσια, να διατυπωθούν οι προτάσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Πανεπιστημιακών και φοιτητών, και να αντιμετωπίσει το θέμα η ολομέλεια της Βουλής.

Δεύτερον, όσον αφορά στο θέμα του δημόσιου Πανεπιστημίου και του να επιτρέψουμε να λειτουργούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εγώ θα αναφερθώ, θυμούμενος το 114 και παλιά τους αγώνες που είχε δώσει η νεολαία στην Ελλάδα, ότι η τήρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων φοιτητών, φοιτητριών, διδασκόντων αλλά και όλου του ελληνικού λαού.

Λ.ΑΠΕΚΗΣ - Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ: Με χαρά δεχθήκαμε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στην Εκπαιδευτική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ. Είναι πολύ σημαντικό για μας σ΄ αυτή την κρίσιμη φάση του αγώνα που δίνει το Πανεπιστημιακό κίνημα, Πανεπιστημιακοί και φοιτητές, να έχουμε την πολιτική υποστήριξη σ΄ αυτόν τον αγώνα. Κι εδώ δηλώθηκε ότι έχουμε τη ρητή πολιτική υποστήριξη του Συνασπισμού.

Είμαστε σε μια φάση κρίσιμη και για τον αγώνα αλλά και για το αν θα έχουμε ή όχι δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Γι αυτό, μαζί με τους φοιτητές -κι εδώ χρειαζόμαστε την μέγιστη δυνατή υποστήριξη γιατί δεν είναι θέματα μόνο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι θέματα όλης της κοινωνίας- εάν θα επιτρέψουμε να περάσουν αυτές οι επιθετικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση, που ισοπεδώνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο και σκοπεύουν να μεταθέσουν και να αναθέσουν την μετα-Λυκειακή εκπαίδευση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, αντί να σχεδιάζει μία εθνική πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προωθεί μέτρα -και δηλώνει δυστυχώς ότι προωθεί αυτά τα μέτρα- για να διασφαλίσει τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της μετα-Λυκειακής εκπαίδευσης από ιδιώτες.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτή την ισοπέδωση και αυτή την κατάργηση της δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εμείς αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, που μπορεί να παρέχει δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλής στάθμης σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αρκεί η πολιτεία να εφαρμόσει ακριβώς το άρθρο 16 του Συντάγματος και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι αυτό το ρόλο στα δημόσια Πανεπιστήμια, για να μην έχουμε και το πρόβλημα της φοιτητικής μετανάστευσης.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου