Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στο Νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός». Στην ομιλία του στους εργαζόμενους μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο πρωθυπουργός ζητάει τη συναίνεσή μας. Επί της ουσίας ζητάει χρόνο για να κρατηθεί στην εξουσία και άλλοθι για την πολιτική του.

Επικαλείται την μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση. Αποκρύπτει επιμελώς όμως, όσο του επιτρέπουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης, να μας πει ποια πολιτική έφερε αυτήν την κρίση.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει σφικτή εισοδηματική πολιτική και αυξήσεις πείνας της τάξης του 1,9 με 2,1% , επικαλούμενος τον πληθωρισμό.

Με επιχείρημα τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, μας προετοιμάζουν για την λήψη μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Περιέργως τα τελευταία 20 χρόνια, όταν πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομίας μιλούν για «σφικτή εισοδηματική πολιτική» και «πειθαρχία», αναφέρονται στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους νέους εργαζόμενους.

Ποτέ δεν έβαλαν θέμα πειθαρχίας στους τραπεζίτες, ούτε υπήρξαν καθόλου σφικτοί απέναντι τους με τα 28 δις ευρώ. Καμία πειθαρχία για τους βιομηχάνους που εισηγούνται εβδομάδες τριών ημερών εργασίας, ελαστικές σχέσεις και μισθούς πείνας.

Μιλάνε για το δημόσιο έλλειμμα που πρέπει να είναι κάτω από 3%

Το κοινωνικό έλλειμμα, τους απασχόλησε ποτέ που πρέπει να βρίσκεται;

Γιατί ποτέ δεν μέτρησαν το ποσοστό των δαπανών του ΑΕΠ για την υγεία σε σχέση με το αντίστοιχο μ.ο της Ε.Ε.

2,4% στη χώρα μας 13,6% μ.ο. στην Ε.Ε.

Αυτό το έλλειμμα πότε θα το καλύψουμε και με ποιο σχέδιο;

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αντί να πηγαίνουν και να έρχονται άφωνοι στην ευρωπαϊκή ένωση, παρακαλώντας πότε τον Σαρκοζί και πότε την Μέρκελ για λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες, όφειλαν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις διεξόδου από την κρίση.

Προτάσεις που πρώτα από όλα έπρεπε στο επίκεντρο τους να έχουν τους εργαζόμενους και τους πιο αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. Προτάσεις οι οποίες θα χάραζαν επιτέλους μία διαφορετική, προοδευτική στροφή στην Ευρώπη.

Δεν το έκανε αυτό ο πρωθυπουργός. Δεν το έκανε γιατί είναι δέσμιος της καταρρέουσας νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, είναι δέσμιος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοεργολάβων- μεγαλοεκδοτών.

Βέβαια μαθαίνουμε πως τώρα τελευταία, «δεσμούς» με αυτούς τους χώρους προσπαθεί να αναπτύξει και  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διάφορα μυστικά δείπνα.

Σήμερα μοναδική διέξοδος στην ευρωπαϊκή ένωση είναι η κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας και η αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι ο πολιτικός έλεγχος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και ο επαναπροσανατολισμός της νομισματικής πολιτικής με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση.

Αυτά τα ζητήματα θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να θέσει στην ευρωπαϊκή ένωση. Θα περίμενε κανείς από αυτόν, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα, να τρίξει τα δόντια στους τραπεζίτες στην χώρα μας, σε αυτούς που έχουν υποθηκεύσει το μελλοντικό εισόδημα των πολιτών αυτής της χώρας, που στην ουσία έχουν υποθηκεύσει το μέλλον αυτής της χώρας.

Στο χώρο της εργασίας σας, έχετε βιώσει τι πάει να πει νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ζήσατε στιγμή προς στιγμή την συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Κατάφεραν να έχουν «στην εντατική» το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, με κλινικές που δεν λειτουργούν, με εφημερίες που δεν βγαίνουν, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, με λίστες αναμονής για τους ασθενείς.

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία διαρκώς συρρικνώνονται.  Σήμερα από το σύνολο των δαπανών για την υγεία μόλις το 43% αφορά σε δημόσια χρηματοδότηση και το 57% σε ιδιωτικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή οι έλληνες πολίτες υποχρεούνται να καταβάλλουν το 6% του εισοδήματός τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μιλήσαμε πρόσφατα για 100.000 προσλήψεις στο δημόσιο και διάφοροι έσπευσαν να μας λοιδορήσουν. Εσείς ξέρετε καλύτερα πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στον Ευαγγελισμό. Ξέρετε καλύτερα από όλους ότι σήμερα από τα νοσοκομεία λείπουν 25000 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 4500 θέσεις ιατρών μένουν ακάλυπτες.

Υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, δεν γινόμαστε κρατιστές όπως αβασάνιστα θα μας κατηγορήσουν κάποιοι και τα δελτία των 8. Δεν είναι στόχος μας ο κρατισμός. Είναι ο δημόσιος χώρος που θα επιστέψει τα συλλογικά αγαθά στην κοινωνία. Θέλουμε το τυπικό δημόσιο να γίνει πραγματικό. Θέλουμε να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος στους κρίσιμους τομείς, έτσι ώστε να διευρυνθεί το κοινωνικό κράτος και αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική προστασία να είναι δημόσια, μη ανταλλάξιμα, παρεχόμενα δωρεάν.

Και για αυτό δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, στην μάχη εναντίον όσων μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα. Που παραχώρησαν τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Που συνειδητά πριμοδότησαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και φαρμάκου. Που έφτασαν την χώρα μας στην 23η θέση στους 27 της Ευρώπης σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας.

Η εναλλακτική μας προγραμματική πρόταση έχει αφετηρία ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Είναι δικαίωμα και διασφαλίζεται μόνο από ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας που παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους και όλες ανεξαιρέτως, την στιγμή της ανάγκης.

Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε η σορός του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Και για μένα αυτά τα δύο γεγονότα, ήταν όχι μόνο μία γροθιά στο στομάχι, αλλά και μία νέα συνειδητοποίηση. Μία ακόμα απόφαση πως ο αγώνας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, των εργαζομένων, των «ενοικιαζόμενων», των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ, των stage, είναι μία μάχη που εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δίνουμε καθημερινά. Θα την δίνουμε κόντρα σε όλους και σε όλα, όσες συκοφαντίες και τεχνάσματα και αν σκαρφιστούν το γερασμένο πολιτικό σύστημα, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι ιδεολογικοί μηχανισμοί.

Δεν μας δεσμεύει καμία παγιωμένη κατάσταση που έχει επιβάλλει ο δικομματισμός και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η δική μας η άποψη, το δικό μας πρόγραμμα συνιστά πρόταση ανυπακοής, ρήξης, και υπέρβασης αυτής της κατάστασης, προς όφελος των εργαζομένων».

To Γραφείο Τύπου