Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2009

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη

Μιλώντας σε συνέλευση της Π.Κ Ηλιούπολης του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης τόνισε:

«Εδώ και 30 χρόνια που το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγεται με άμεση και καθολική ψηφοφορία, ποτέ οι ευρωεκλογές δεν είχαν τόση μεγάλη σημασία όση έχουν οι φετινές. Η κρίση που ζει όλος ο κόσμος είναι κρίση και της Ευρώπης και της πορείας ενοποίησης που ακολούθησε ως τώρα. Σήμερα γίνεται περισσότερο συνείδηση ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ευρωαντλαντισμός δεν ενώνουν αλλά διαιρούν την Ευρώπη.

Όμως, όπως έδειξε και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, επιμένουν οι ηγεσίες της ΕΕ - μαζί και η ελληνική κυβέρνηση - στις αποτυχημένες συνταγές και αρνούνται να απαλλάξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες από τον ʽκορσέʼ του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ οι ισχυροί της Ένωσης αρνούνται την κοινοτική αλληλεγγύη προς στις ασθενέστερες οικονομίες, ιδιαίτερα των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Και είναι τουλάχιστον να απορεί κανείς που ούτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αξιοποίησε την έκτακτη Σύνοδο για να προτείνει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αλληλεγγύης με τις σκληρά δοκιμαζόμενες οικονομίες των βαλκανικών χωρών. Λες και δεν βλέπει τα νέα βαριά σύννεφα στον βαλκανικό ορίζοντα, που απειλούν και τη δική μας χώρα.

Ζητείται η άμεση ανάπτυξη όλων των  κοινωνικών  μετώπων, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζητούνται άμεσα μέτρα, όπως η έκδοση ευρωομολόγων, προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των κοινωνικά αδύνατων, κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ζητείται ριζική αλλαγή πορείας της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής και φεμινιστικής Ευρώπης. Και κάτω από αυτό το πρίσμα, προετοιμαζόμαστε να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συμπόρευση με τις ευρύτερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα - Να αλλάξουμε την Ευρώπη ».    

To Γραφείο Τύπου