Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/03/2009

Απαντήσεις από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στη Λαμία

Σχετικά με την πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό σε σχέση και με την έκρηξη της νέας γενιάς τον Δεκέμβρη

Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Εγώ δεν βολεύομαι ούτε με το 7% ούτε με το 14%. Βεβαίως, ο Αλέκος Αλαβάνος ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι δεν μας αφορούν τα δημοσκοπικά σκαμπανεβάσματα διότι δε χαράσσουμε την πολιτική μας με βάση αυτά. Βεβαίως, στον κόσμο προς τα έξω, από τον τίτλο που μπήκε στην συνέντευξή του, πέρασε ότι είναι οπαδός των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών. Σας διαβεβαιώνω, δεν είναι. Εμείς δε βολευόμαστε ούτε με το 7% ούτε με το 14%. Στόχος δικός μας δεν είναι να φτιάξουμε ένα καλό μαγαζάκι και να το διατηρούμε, χωρίς να μας νοιάζει τι συμβαίνει δίπλα. Στόχος δικός μας είναι να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτήν την χώρα.

Θυμάστε πόσο ήταν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Αλέκος Αλαβάνος - κι εμείς όλοι μαζί - βγήκε και υπερασπίστηκε τους φοιτητές που έτρωγαν ξύλο κάθε βδομάδα για το Άρθρο 16 κι ο πρωθυπουργός στο debate τους αποκάλεσε «ταραξίες»; 2% ήταν το ποσοστό που μας έδιναν τότε οι δημοσκοπήσεις. Οι ίδιες δημοσκοπικές εταιρίες που μας βγάζουν σήμερα γύρω στο 7%, τότε μας έδιναν 2,1%. Πήραμε όμως 5% στις εκλογές. Είναι φωτογραφία της στιγμής οι δημοσκοπήσεις, εμείς θέλουμε να κοιτάμε και τα ποιοτικά τους στοιχεία και να βλέπουμε και το ποσοστό και των νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να ζουν πια σε αυτήν την χώρα που τρώει τα παιδιά της και αναγκάζονται να ζουν στα 30 τους στο παιδικό τους δωμάτιο ή να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό στα 25 και να επιδιώκουν να παραμείνουν εκεί γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν εδώ. Και λέω ότι με αυτούς μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε μια σταθερή επαφή και τον δρόμο μας θα τον βρούμε.

Σχετικά με τη θέση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Το περιβάλλον δεν είναι για μας μια γαρνιτούρα στις προγραμματικές προτάσεις μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη και να τα βρίσκουμε με τους επιχειρηματίες που θέλουν να φτιάξουν Mall. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, και την ίδια στιγμή να καθόμαστε δίπλα-δίπλα με όσους μολύνουν τον Σπερχειό ή των Ασωπό. Η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει πρώτα-πρώτα σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλιώς είναι πράσινα άλογα, δεν είναι πράσινη ανάπτυξη.

Θα πω επίσης μια κουβέντα. Ο πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε πριν από λίγο από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος της συναίνεσης, αλλά δεν θα συνυπογράψει λευκή επιταγή για την ΝΔ. Εγώ θα πω ξεκάθαρα ότι εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της συναίνεσης. Εμείς είμαστε άνθρωποι της ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα και με την πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν συναινέσουμε στον σχεδιασμό που μας έφερε σήμερα στην κρίση. Για την διέξοδο από την κρίση απαιτούνται ρήξεις και όχι συναίνεση.

Σχετικά με το πώς θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί και αν ενδιαφέρει η εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς έχουμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους επισημάνει ότι αν αλλάξει περιεχόμενο η διακυβέρνηση και υλοποιηθούν βασικοί προγραμματικοί άξονες των προτάσεών μας, που θεωρούμε ότι είναι μια εναλλακτική διέξοδος από την κρίση, τότε δεν έχουμε αντίρρηση και να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε και να συμβάλλουμε. Δεν πρόκειται όμως εμείς να γίνουμε μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, τί να κάνουμε; Εμείς θα παραμείνουμε ελπίδα για τον τόπο. Αν κι η Αριστερά γίνει μέρος του προβλήματος, τότε ο χαμηλόμισθος, τα παιδιά των 480 ευρώ στα προγράμματα stage, ο απολυμένος αύριο σε ποιον θα έχουν να ελπίζουν; Αν εμείς, για να πάρουμε ένα αντάλλαγμα εξουσίας, πούμε δεν πειράζει, θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση για να συνεχίσουν να κυβερνάνε τον τόπο αυτοί που προσέρχονται στα μυστικά δείπνα, για να συνεχίσουμε να ξεπουλάμε την Ολυμπιακή στους κ. Βασιλάκηδες, για να συνεχίζεται αυτό το δημοσιονομικό πρόγραμμα σταθερότητας και να σφίγγουμε εμείς το ζωνάρι για να συνεχίσουν να κερδίζουν όσοι κέρδιζαν τα τελευταία χρόνια, ε, όχι, γιατί να θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο;

Το πρόγραμμά μας το κρατάτε στα χέρια σας. Είναι μια επεξεργασία που απαντάει στα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος σήμερα. Μέχρι χθες, μας έλεγαν «δεν έχετε πρόγραμμα». Έχουμε, λοιπόν. Μέχρι χθες μας έλεγαν «οι προτάσεις σας δεν είναι ρεαλιστικές». Είδαμε που οδηγούν οι  ρεαλιστικές προτάσεις. Εμείς λέμε ότι έχουμε πρόταση διεξόδου από την κρίση και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.Όλα τα άλλα είναι λύσεις που θα διαιωνίσουν και την κρίση αλλά και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Όποιος σε προγραμματική βάση έρθει και μας πει ότι συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί να συνδράμουμε σε λύσεις. Μέχρι σήμερα, όμως, δε βλέπουμε κανέναν να λέει ότι συμφωνεί παρά βλέπουμε γενικόλογες εκκλήσεις συνεργασίας που σαν στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά και να ψαρέψουν δυσαρεστημένους από τα δύο μεγάλα κόμματα πολίτες, που λοξοκοιτάνε προς την Αριστερά. Ε, λοιπόν, εμείς αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

To Γραφείο Τύπου