Skip to main content.
20/01/2005

Το πιλοτικό σύστημα εφημεριών για την αντιμετώπιση των ράντζων

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

Η χθεσινή επικαιρότητα για τα τρέχοντα καυτά θέματα του δημόσιου συστήματος υγείας περιλάμβανε πάλι κάμερες, δηλώσεις, αντιδηλώσεις και ικανή δόση Υπουργού Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι γνωρίζει καλά τη δύναμη των ΜΜΕ και της εικόνας για να εξωραϊζει την πολιτική της. Ωστόσο το πιλοτικό σύστημα εφημεριών για την αντιμετώπιση των ράντζων θα αξιολογηθεί εκ του αποτελέσματος. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι το μειωμένο προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και εκτός ωραρίου, ενώ τα ράντζα έφυγαν από τα μεγάλα νοσοκομεία και πήγαν στα μικρά ή κατανεμήθηκαν σε μη εφημερεύουσες κλινικές.

Ο κ. Κακλαμάνης γνωρίζει ότι καμία αλλαγή στο σύστημα υγείας δεν μπορεί να προχωρήσει κόντρα στους σκληρά εργαζόμενους και άθλια αμειβόμενους υγειονομικούς.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι για να πάει μπροστά το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται να εγκαταλειφθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων κ.ά. Χρειάζεται ουσιαστική χρηματοδότηση με διπλασιασμό των δημοσίων δαπανών στο 6% του ΑΕΠ, εφαρμογή ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ. καθώς και αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα της θέσης των εργαζομένων σε αυτό.

Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού