Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/03/2009

Δήλωση του Πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ως αριστερή αντιπολίτευση εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου και ως αριστερή αντιπολίτευση εξέρχομαι. Είχαμε μια συζήτηση ουσιαστική με τον πρωθυπουργό και το στοιχείο, αν θέλετε, στο οποίο συμφωνούμε είναι ότι υπάρχει μια πολύ βαθιά κρίση και σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι μια τέτοια βαθιά κρίση δεν θέλει επιφανειακές συμφωνίες. Θέλει βαθιά αλλαγή και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε.

Προσπαθήσαμε να είμαστε συγκεκριμένοι. Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό αρκετές ώρες πριν τη συνάντησή μας για 25 πρωτοβουλίες που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ληφθούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην κρίση, που έχουν σχέση με τα ζητήματα της αναζωογόνησης της οικονομίας, της απασχόλησης, των δημοσιονομικών και της στάσης μας απέναντι στην Ε.Ε. Θέλω να τονίσω ότι τα σημεία είναι συγκεκριμένα, δεν είναι γενικές αρχές και ότι το πρώτο κεφάλαιο είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πιστεύουμε ότι αυτά τα 25 σημεία δείχνουν τι πρέπει να γίνει. Από τον Πρωθυπουργό άκουσα 6 σημεία, μέσα στη φιλοσοφία του, που νομίζω ότι είναι τα σημεία που δεν πρέπει να γίνουν.

Και, εντελώς τηλεγραφικά, θα ήθελα να πω ότι στο πρώτο σημείο, το ζήτημα για εμάς δεν είναι η προσαρμογή στους κανόνες της Ε.Ε. Είναι η Ε.Ε. να αλλάξει ριζικά κανόνες σε μια νέα κατάσταση για την οποία οι κανόνες που υπήρχαν έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Το δεύτερο σημείο, αυτό του δημοσίου χρέους, είναι σημαντικό, είναι διαχρονικό, ο πρωθυπουργός ήθελε να πει διακομματικό, είναι δικομματικό, αλλά διαχρονική κυρίως είναι η αναπτυξιακή καχεξία στο να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος και δεν πρέπει να παραμείνουμε σʼ αυτήν.

Το τρίτο σημείο, στη θέση του πρωθυπουργού «όχι φόροι», η δική μας θέση είναι «άλλοι φόροι». Φόροι οι οποίοι να μην πλήττουν την εργασία προς όφελος του κεφαλαίου, να μην είναι περισσότεροι οι έμμεσοι και λιγότεροι οι άμεσοι, να μην αφήνουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία αφορολόγητη. 

Στο τέταρτο σημείο σε σχέση με τη μείωση των ελλειμμάτων, η δική μας θέση είναι όχι μείωση, αλλά κατάργηση των ελλειμμάτων, τα οποία είναι ελλείμματα σπατάλης και διαφθοράς και ελλείμματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι παραγωγικά. Γιατί σήμερα πρέπει να κινηθεί η οικονομία.

Στο πέμπτο σημείο, «αναπτυξιακές δράσεις στα πλαίσια των κανόνων της Ε.Ε.», εμείς θέλουμε και ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό πρωτοβουλία να σταματήσει ο κανόνας του 3%. Δηλαδή, ένας κανόνας σε άλλες συνθήκες, αρνητικός, ο οποίος κινδυνεύει να οδηγήσει σε πάγωμα τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ε.Ε.

Και στο τελευταίο σημείο, «όχι στις παροχές», εμείς λέμε ναι στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης και στην απασχόληση και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, στους οποίους πιστεύουμε, αλλά και γιατί είναι μια άμυνα για την κρίση, προκειμένου να υπάρξει άνοδος και ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης.

-    Επαναλάβατε στον πρωθυπουργό την πρότασή σας για εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης του κράτους;

Είναι το σημείο 13 ή 14 των προτάσεών μας.

-    Τι σας απάντησε ο πρωθυπουργός σʼ αυτό το θέμα;

Εμείς το θέσαμε αυτό στον πρωθυπουργό, του το έθεσα και προφορικά αυτό το θέμα. Δεν είπε ότι συμφωνεί.

-    Συμφωνείτε με αυτό που είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι δεν θα δώσει παροχές;

Ο πρωθυπουργός νομίζω στο 6ο του σημείο αναφέρεται στο να μην στηρίζονται αιτήματα για παροχές, κ.λ.π. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερή και κινηματική δύναμη θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας ούτε στους μικροαγρότες, ούτε στους εργαζόμενους του ομίλου Λαναρά, ούτε σε όσους απολύονται με sms, ούτε σε όσους μπαίνουν σε ψυγεία για να μην τους καταγράψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

-    Με την ασφυξία που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες στην αγορά;

Ζητάμε δημόσιο πόλο, ο οποίος θα στηρίζεται στην ταχύτατη εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, που, μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μπορούν να αποτελέσουν έναν μεγάλο προωθητή της ρευστότητας.

Σας λέω χαρακτηριστικά και αυτή είναι και η εμπειρία μου σήμερα που έρχομαι από το Ηράκλειο, είδα συγκεκριμένα στοιχεία. Από τις χρηματοδοτήσεις για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΤΕΜΠΜΕ, η σχεδόν συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα, που είναι δημόσια τράπεζα, σε έναν βαθμό από την Εθνική και είναι ελάχιστη η συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών.

-    Ζητάτε εκλογές, πιστεύετε ότι είναι λύση οι εκλογές αυτή τη δεδομένη στιγμή;

Αυτό που ζητάμε είναι μια σε βάθος αλλαγή. Πιστεύουμε ότι η σημερινή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη του τόπου. Και το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρξει μια κομματική αλλαγή. Η ανάγκη είναι να αλλάξουμε δρόμο. Χρειάζεται στροφή 180ο και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε.

-    Σε τούτη τη φάση είναι διέξοδο οι εκλογές, όμως;

Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο αν δεν επανέλθουμε στα ίδια σημεία. Οι εκλογές, οι οποίες θα δώσουν ένα μήνυμα στροφής, την οποία έπρεπε ήδη η χώρα να έχει κάνει - είμαστε στο παραπέντε - φυσικά και μπορεί να βοηθήσουν.

-    Όταν λέτε ότι μπήκατε ως αριστερή αντιπολίτευση και βγήκατε ως αριστερή αντιπολίτευση, εννοείτε ότι μπήκε κάποιος άλλος αριστερός και βγήκε δεξιός από το Μαξίμου;

Δεν ξέρω, εγώ ήμουν στο νομό Ηρακλείου, δεν παρακολούθησα τις άλλες κινήσεις. Δεν στρέφομαι εναντίον κανενός. Θέλω να πω ότι αισθανόμαστε υπερηφάνεια διότι δεν περιοριζόμαστε σε μια κριτική των τοποθετήσεων της κυβέρνησης. Έχουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, την ικανότητα να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο, εναλλακτικό πρόγραμμα.

To Γραφείο Τύπου