Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/03/2009

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνη σχετικά με τη μείωση κατά 0,50% του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη μείωση κατά 0,50% του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ δεν αρκεί πλέον ούτε στο ελάχιστο για να απαντήσει στην κρίση που καλπάζει στη ζώνη της Ε.Ε. 

Τα παραδοσιακά νομισματικά εργαλεία κατά της ύφεσης έχουν αχρηστευθεί, ενώ έχει χρεοκοπήσει πλήρως και ο ρόλος, που με βάση το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ασκεί η ΕΚΤ, ρόλος ο οποίος φέρνει θεμελιώδη ευθύνη για την κρίση.

Αυτή την ώρα χρειάζεται μια νέα, υπό πολιτικό έλεγχο, επεκτατική νομισματική πολιτική, με αποκλειστικό γνώμονα την ανάκαμψη και την απασχόληση και ένας νέος πολιτικός ρόλος της ΕΚΤ, ο οποίος δεν θα ευνοεί χαριστικά τις Τράπεζες, αλλά θα υπηρετεί την ευνοϊκή χρηματοδότηση των κρατών και το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον".  

To Γραφείο Τύπου