Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ Ν.ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Σιαφάκας)

-    Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;….

Όπως πράγματι είπε o κ. Αλαβάνος έγινε μια ουσιαστική συζήτηση. Ο κ. Καραμανλής είπε τα δικά του σχέδια και εμείς καταθέσαμε προτάσεις που νομίζουμε ότι αυτές μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

-    Μια πρόταση, αν δεν κάνω λάθος, 25 σημείων…

Μια πρόταση 25 σημείων, αναλυτική, γιατί μας λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις…

Από την άποψη αυτή, δίνεται η ευκαιρία, είναι καλό να συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό, το τι προτείνει η κάθε πολιτική δύναμη και να κρίνουν οι πολίτες τι είναι σωστό, τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να υποστηρίξουν εν τέλει.

-    Πράξατε κάτι θετικό με την έννοια της ανταλλαγής απόψεων λέτε;…

Βεβαίως. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε τι λέει ο ένας, τι λέει ο άλλος ή να μονολογούμε. Επομένως, απ΄ αυτή την άποψη η συνάντηση ήταν ουσιαστική. Μας έδωσε κι εμάς την ευκαιρία να πούμε τις απόψεις μας.

-    Στο πλαίσιο της συναίνεσης πιστεύετε ότι εκεί δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη…

Αυτά που είπε ο κ. Πρωθυπουργός ως βάση της συναίνεσης είτε είναι κάποιες διαπιστώσεις που όλοι τις κάνουν ή είτε είναι πολιτικές σε μια κατεύθυνση που δεν νομίζουμε ότι θα λύσουν τα προβλήματα. Κι επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε τη διαφωνία μας στο τι πρέπει να γίνει. Και νομίζω ότι οι προτάσεις μας ήταν αναλυτικές…

-    Πάντως εσείς ζητάτε κάτι εντελώς διαφορετικό, ζητάτε την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.. Αυτό δεν θα πρέπει να αποφασιστεί να γίνει σε ένα πιο ευρωπαϊκό επίπεδο;…

Έχετε δίκιο. Γι αυτό και ασκήσαμε κριτική στον κ. Πρωθυπουργό ότι και στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. όπως φάνηκαν τα πράγματα δεν έθεσε αυτό το θέμα, λέγοντάς του ότι αυτό το ζήτημα ήδη έχει τεθεί από πολλές πλευρές και όχι μόνο από την πλευρά της Αριστεράς, ενώ στην πράξη όλοι διαπιστώνουν -άλλο αν δεν θέλουν να το αλλάξουν- ότι αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας λειτούργησε με τέτοιο τρόπο που επιδείνωσε και επιδεινώνει περισσότερο την κρίση στην Ευρώπη.

-    Γιατί επιμένουμε όμως σε μια λογική, σε μια πολιτική επίλυσης της κρίσης με εργαλεία που οδήγησαν στην κρίση;  .. Γιατί, για παράδειγμα, επιμένουμε στη λογική του να παγώσουμε τους μισθούς, να περιορίσουμε τις συντάξεις;….

Επιμένει ο κ. Καραμανλής…

-    Επιμένει ο κ. Τρισέ.. επιμένει η Ευρώπη.. Είναι το στίγμα που εκπέμπει η Ευρώπη..

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπάρχει δογματισμός. Δογματισμός της Κεντρικής Τράπεζας των κυρίαρχων κύκλων όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δηλαδή, δεν θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν ακούστηκε καμία αυτοκριτική. Θυμίζω ότι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είπε, έκανα λάθος και ήταν σημαντικό. Κι αυτά τα πράγματα που νομίζαμε ότι αυτορυθμίζονται οι αγορές, δεν γίνονται έτσι.

Δυστυχώς στην Ευρώπη υπάρχει ένας δογματισμός που θέλει και αποβλέπει στο να αντιμετωπιστεί η κρίση σε βάρος των εργαζομένων και όχι για να αλλάξουν πολιτικές προκειμένου πράγματι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Επιμένουν δηλαδή στην επιλογή να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τραπεζών και  των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και είδατε πού έχουμε φτάσει στην Ευρώπη στην πραγματική οικονομία….

-    Η προσωπική σας μάχη πώς πάει;.. Πώς εξελίσσεται;…

Δεν πρόκειται περί προσωπικής μάχης. Πρόκειται για μια προσπάθεια ούτως ώστε και να γίνουν γνωστές οι προτάσεις μας και να πάμε καλά στις ευρωεκλογές, που νομίζω ότι θα είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπως δείχνουν τα πράγματα.

To Γραφείο Τύπου