Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2009

Απλήρωτοι οι αγρότες στους Ν. Πέλλας, Ημαθίας και Σερρών

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εδώ και 6 μήνες παραμένουν απλήρωτοι από το εργοστάσια μεταποίησης βιομηχανικού ροδάκινου και τομάτας 34.000 παραγωγοί και  το ποσό που τους οφείλουν οι βιομηχανίες υπολογίζεται συνολικά στα 4 εκατομμύρια ?.

Συγκεκριμένα, σε Πέλλα και Ημαθία οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, αφού περιμένουν από το Σεπτέμβριο για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται για την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου που είχαν παραδώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάρει μόνο ένα μέρος από τα οφειλόμενα, μετά από τις νόμιμες παρακρατήσεις των Ομάδων Παραγωγών.

Το γεγονός ότι στις αποθήκες των κονσερβοποιείων μένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες κομπόστας ροδάκινου, είτε το ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν φέτος και παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές από πελάτες σε τρίτες χώρες δεν είναι λόγος για να μένουν απλήρωτοι οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα το κλάδο της παραγωγής και μεταποίησης βιομηχανικού ροδάκινου.

Επίσης, στις Σέρρες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται περίπου 2.000 παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας, αφού εδώ και μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τις βιομηχανίες για προϊόν που παρέδωσαν από πέρυσι. Ομάδες παραγωγών μάλιστα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την καταβολή των χρημάτων που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ? περίπου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση, ώστε να στηριχτεί ο κλάδος και να διευκολυνθούν οι βιομηχανίες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να  αποπληρώσουν άμεσα τους παραγωγούς;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου