Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ Α. ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ

-    Η δική σας θέση στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ήταν αναμενόμενη.. Παρά ταύτα η συνάντηση που είχε ο κ. Αλαβάνος με τον κ. Καραμανλή δεν έδωσε κάποια καινούργια στοιχεία στον κ. Αλαβάνο ενδεχομένως για να ξαναδείτε και να σκεφτείτε κάποια πράγματα;…

Αυτό που μας κάνει εντύπωση και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης από τη μεριά της κυβέρνησης ή των πολιτικών δυνάμεων που ακολούθησαν μια συγκεκριμένη πολιτική το προηγούμενο διάστημα και στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε.

Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σχέδιο υλοποίησης μιας πολιτικής. Εμείς εκτιμούμε ότι αυτό το σχέδιο, αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται και δεν φαίνεται να αναθεωρείται, είναι αυτή που μας οδήγησε στην κρίση, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο, είναι μια συγκεκριμένη «οικονομική ορθοδοξία», που πιστεύει σε ορισμένα πράγματα, που εφαρμόστηκαν παντού και οδήγησαν παντού στο γκρεμό. Βλέπουμε και μας κάνει εντύπωση ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική…

-    Πάντως δεν φαίνεται να έχει κανείς το κλειδί της λύσης του προβλήματος.. όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρωπαϊκά και…

Δεν ισχύει αυτό. Γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην οικονομική πολιτική. Κι εμείς έχουμε -κι όχι μόνο εμείς στη χώρα μας .. εννοούμε και αριστερές δυνάμεις σε πάρα πολλές χώρες- έχουμε μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα. Και την πρότασή μας καταθέσαμε και στον Πρωθυπουργό.

Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, έχουμε μια Ε.Ε., τις κυρίαρχες δυνάμεις οι οποίες οδηγούσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα το κάρο της οικονομίας και της κοινωνίας στο γκρεμό. Πριν αρχίσει η συζήτηση για την κρίση μας έλεγαν ότι όλα πάνε καλά και στο τέλος της πορείας θα κερδίσετε κι εσείς οι εργαζόμενοι που χάνετε στην πορεία. Τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε «ανάπτυξη», είχαμε μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μείωση της αγοραστικής δύναμης.. Μας έλεγαν, παρόλα αυτά, ότι στο τέλος της πορείας θα έχετε κι εσείς κέρδη. Βλέπουμε ότι το τέλος της πορείας είναι ο γκρεμός, τον οποίον άρχισαν πια να βλέπουν και οι ίδιοι. Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός αρχίζει να μιλάει για μεγάλη κρίση, απρόβλεπτη, με μεγάλες διαστάσεις. Και τι κάνουν γι αυτό; Κοκαλώνουν το πόδι τους στο γκάζι και συνεχίζουν την ίδια πολιτική.

Σε αυτό δεν μπορεί η ριζοσπαστική Αριστερά να συναινέσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να τους πάρουμε το τιμόνι από τα χέρια και να τους βγάλουμε το πόδι από το γκάζι.

-    Έχετε προσπαθήσει τουλάχιστον η αντιπολίτευση.. τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σ΄έναν κοινό τρόπο διαχείρισης, αντιμετώπισης αυτής της κρίσης;…

Εμείς έχουμε καταθέσει -και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε- συγκεκριμένες προτάσεις.  Και να καλούμε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να στρατευτούν, αφού η κυβέρνηση δεν συμφωνεί, να στρατευτούν στην υπηρέτηση αυτών των προτάσεων. Δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Δεν βρίσκουμε ανταπόκριση -κι αυτό είναι φυσικό- γιατί τουλάχιστον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τώρα μέσα στην κρίση αλλά και τον καιρό που κυβερνούσε τη χώρα  φαίνεται να κινείται στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τη σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε., οι οποίες έχουν κοκαλωμένο το πόδι στο γκάζι που οδηγεί στο γκρεμό και δεν υπάρχει διάθεση αλλαγής.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι στροφή 180 μοιρών και αποφασισμένες πολιτικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσουν αυτή τη στροφή. Και μ΄αυτή την έννοια θεωρούμε ότι οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς συμβάλλουν σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

To Γραφείο Τύπου