Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/03/2009

Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατέθεσε ερώτηση για τον ενδοκολπικό έλεγχο που υφίστανται οι γυναίκες κρατούμενες προκειμένου να ανιχνευθεί η μεταφορά ουσιών στη φυλακή

Ο βουλευτής θεωρεί ταπεινωτική την διαδικασία και επικίνδυνη καθώς γίνεται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Επικαλείται την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ), την έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων (CPT) καθώς και το σχετικό με το θέμα Υπόμνημα του Συνήγορου του Πολίτη στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής (19-2-09) και ζητεί να εφαρμοστούν μέτρα συμβατά προς τις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα της διακίνησης ουσιών στις φυλακές.

Ο βουλευτής δήλωσε: «Οι γυναίκες υφίστανται διπλό εξευτελισμό.  Κρατούνται σε μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι αλλά επιπλέον υφίστανται τον εξευτελισμό της προσωπικότητάς τους καθώς μπαίνουν  στο δίλημμα του ενδοκολπικού ελέγχου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή, όταν το αρνούνται, της απομόνωσης. Οι γυναίκες έχουν δικαιώματα  ως κρατούμενες. Βρίσκονται στη φυλακή επειδή τιμωρήθηκαν και όχι για να τιμωρηθούν με τον βιασμό της προσωπικότητάς τους. Το Υπουργείο οφείλει να πάρει μέτρα  για τον σύννομο έλεγχο χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και όχι επιμένοντας στον εξευτελισμό τους».

[διαβάστε εδώ την ερώτηση]

To Γραφείο Τύπου