Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για ρευστοποίηση-ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

Η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. με πλήρη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για ρευστοποίηση-ιδιωτικοποίηση της ΟΑ αποτελεί παραλογισμό και έγκλημα σε συνθήκες παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής κρίσης.

Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις στερούν από το δημόσιο τομέα απαραίτητα εργαλεία ανάπτυξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα σε συνθήκες κρίσης.

Η υπέρ-συγκέντρωση ελέγχου σε «λίγα χέρια» στην ακτοπλοΐα, στην τουριστική οικονομία και τώρα στις αερομεταφορές δημιουργούν «καρτέλ», ενώ νέες γκρίζες εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν το "μαξιλάρι κερδοφορίας" για τους νέους ιδιοκτήτες της ΟΑ.

Ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος η χωρά μας να απωλέσει τα πλεονεκτήματα της, στην συγκεκριμένη περίπτωση την ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΑ, η οποία ουδέποτε ήταν πραγματικά ελλειμματική, αλλά με τεχνητές και μεθοδευμένες πολιτικές απαξίωσης οδηγήθηκε στον μαρασμό και την συρρίκνωση.

Ο ΣΥΝ προτείνει ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο για την ΟΑ, το οποίο στηρίζεται στο δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας, στην ανασυγκρότησή της, στη διοικητική αυτοτέλειά της για ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές.

Ο ΣΥΝ προτείνει τον δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, ώστε να αλλάξει ουσιαστικά ο οικονομικός και κοινωνικός χάρτης της χώρας.

To Γραφείο Τύπου